Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Category Archives: AΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ


Οι Φιάλες των Αγιορείτικων μονΩΝ       

4 5
Οι φιάλες αποτελούν τα κομψότερα αρχιτεκτονήματα των αγιορείτικων μονών. Βρίσκονται συνήθως δυτικώς του καθολικού.
Πρόκειται για μικρά κυκλοτερή κτίσματα, στεγασμένα από έναν πλινθόκτιστο ημισφαιρικό τρούλλο, που φέρεται, μέσω πλινθόκτιστων επίσης τόξων, από οκτώ μαρμάρινους κιονίσκους.
Τα μεταξύ των κιόνων διάκενα φράσσονται από μαρμάρινα θωράκια, εκτός από δύο αντιδιαμετρικώς τοποθετημένα, που αφήνονται ανοικτά για να γίνεται δυνατή η προσπέλαση στο εσωτερικό, όπου βρίσκεται το αναβρυτήριο στο κέντρο της λεκάνης του αγιασμού, κατασκευασμένα και αυτά από λευκό μάρμαρο.
Το όλο συγκρότημα πατά πάνω σε κρηπίδωμα δύο – τριών αναβαθμών.
Η κυριώτερη παραλλαγή του τύπου απαντάται στη φιάλη της Μ. Βατοπεδίου, η οποία έχει δύο σειρές κιόνων.
Τοιχογραφίες κοσμούν ενίοτε το εσωτερικό των τρούλλων τους.
Η παλαιότερη από τις αγιορείτικες φιάλες βρίσκεται στη μονή Μ. Λαύρας (κτίσμα ανοικοδομημένο στα 1634, που διατηρεί και κάποια μέλη των βυζαντινών χρόνων), ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες είναι δημιουργήματα της εκατονταετίας 1750 – 1850.
Φιάλες δεν έχουν, κυρίως λόγω έλλειψης χώρου (αυλής), οι Ιερές Μονές Διονυσίου, Παντοκράτορος, Καρακάλλου, Σίμωνος Πέτρας, Αγίου Παύλου, Σταυρονικήτα, Γρηγορίου και Κασταμονίτου.
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ:Ο ΠΕΛΩΡΙΟΣ ΣΜΑΡΑΓΔΟΣ
 
Γράψτε ένα σχόλιο Αναρτήθηκε από τον/την στο Σεπτεμβρίου 12, 2013 in AΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ
 

Αγιορείτικοι αρσανάδες.

Οι Αρσανάδες

Αρσανάς είναι το παράκτιο κτιριακό συγκρότημα που καλύπτει τις λειτουργίες της διά θαλάσσης διακινήσεως ειδών και προσώπων της μονής. Έτσι το συγκρότημα περιλαμβάνει καραβοστάσιο, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους κατοικίας, οργανωμένους με την οχυρωματική λογική που επέβαλλε η ανασφάλεια των παλαιοτέρων εποχών.
Το καραβοστάσιο συνίσταται σε έναν επιμήκη χώρο με μεγάλη τοξωτή είσοδο, που διανοίγεται πάντοτε στην προς τη θάλασσα στενή πλευρά του, έτσι ώστε να είναι ευχερής η, μέσω σκάρας, ανέλκυση ή καθέλκυση των πλοιαρίων προς και από το εσωτερικό του.
Πάνω από το καραβοστάσιο υψώνεται οχυρός πύργος, που περιλαμβάνει, κατά τα γνωστά, οχυρωματικές εγκαταστάσεις, χώρους κατοικίας, παρεκκλήσι, και αποθηκευτικούς χώρους.
Αρχαιότερος από τους αρσανάδες του Αγίου Όρους είναι ο αρσανάς της Μ. Βατοπεδίου (1496), το μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αρσανάς της μονής Ιβήρων (1625) με τον επιβλητικό πύργο του.
14 15 16 17 18 19 20 21

Pathfinder club
 
Γράψτε ένα σχόλιο Αναρτήθηκε από τον/την στο Σεπτεμβρίου 10, 2013 in AΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου