Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Η ελεημοσύνη έλκει τη Χάρη του Θεού 2 Οκτωβρίου 2014 diakonima



Ο Άγιος Γρηγόριος ο Διάλογος, που έγραψε τους βίους των αγίων της Ιταλίας σε μορφή διαλόγου κι έγινε πάπας και πατριάρχης της Ρώμης, πριν χειροτονηθεί αρχιερέας ήταν μοναχός και ηγούμενος της μονής του αγίου Ανδρέα, που είχε την επωνυμία Κλιοσκαίρη.


Μια μέρα λοιπόν, ενώ καθόταν στο κελλί του και καλλιγραφούσε, ήρθε ένα φτωχός. Ο άγιος, σαν αληθινός δούλος του Χριστού, κάλεσε το διακονητή του και τον πρόσταξε να του δώσει έξι νομίσματα. Εκείνος εκπλήρωσε την εντολή του.


Την ίδια μέρα όμως και ύστερα από λίγη ώρα, ξανάρχεται ο φτωχός στον άγιο και του λέει:


-Ελέησέ με, δούλε του Θεού του Υψίστου, γιατί έχασα πολλά και μου έδωσες λίγα!


Ο άγιος φώναξε πάλι τον υποτακτικό του.


-Πήγαινε, αδελφέ, του είπε, και δώσ’ του άλλα έξι νομίσματα.


Ο αδελφός το έκανε, και ο φτωχός έφυγε, έχοντας τώρα δώδεκα νομίσματα.


Αλλά μετά από λίγο έρχεται πάλι ο φτωχός, για Τρίτη φορά μέσα στην ίδια μέρα, λέγοντας:


-Ελέησέ με, δούλε του Θεού του Υψίστου! Δώσε μου κι άλλη ευλογία, γιατί πολλά έχασα!


Ξανακάλεσε το διακονητή του ο άγιος και του λέει:


-Δώσ’ του, αδελφέ, άλλα έξι νομίσματα.


Μα τούτη τη φορά ο αδελφός αποκρίθηκε:


-Πίστεψέ με, πάτερ, πως δεν έχει μείνει ούτε ένα νόμισμα στο ταμείο.


Τότε τον ρωτάει ο μακάριος Γρηγόριος:


-Δεν έχεις λοιπόν κάποιο σκεύος ή ρούχο να του δώσεις;


-Άλλο σκεύος, άγιε πάτερ, δεν έχουμε, παρά μόνο το ασημένιο λεκανάκι, που μας έστειλε, όπως συνηθίζει, η μεγάλη κυρία με λίγα βρεγμένα όσπρια.


-Πήγαινε, αδελφέ, και δωσ’ του το λεκανάκι, είπε ο δούλος του Θεού.


Εκείνος έκανε ό,τι τον πρόσταξε ο μακάριος. Και ο φτωχός, αφού πήρε μαζί με τα δώδεκα νομίσματα και το ασημένιο σκεύος, έφυγε.


Όταν ο άγιος Γρηγόριος έγινε πατριάρχης, έδωσε μια μέρα εντολή στο σακελλάριό του, σύμφωνα με μια συνήθεια των τότε πατριαρχών, να καλέσει δώδεκα άτομα για να φάνε μαζί του. Εκείνος έκανε όπως τον πρόσταξε. Όταν όμως κάθισαν στο τραπέζι, ο άγιος έβλεπε δεκατρείς. Κάλεσε λοιπόν το σακελλάριο και του λέει:


-Δεν σου είπα να καλέσεις δώδεκα άτομα; Πώς τότε, παρά την υπόδειξή μου, κάλεσες δεκατρείς;


Με φόβο και έκπληξη τον άκουσε ο σακελλάριος.


-Πίστεψέ με, σεβάσμιε δέσποτα, δώδεκα μόνο είναι, αποκρίθηκε.


Τον δέκατο τρίτο δεν τον έβλεπε άλλος, παρά μόνο ο πατριάρχης. Καθώς έτρωγαν, τον παρατηρούσε, καθισμένο στην άκρη του τραπεζιού, ν’ αλλάζει κάθε τόσο μορφές: Άλλοτε του φαινόταν γέρος και άλλοτε νέος!


Όταν λοιπόν σηκώθηκαν απ’ το τραπέζι, ο μακάριος Γρηγόριος άφησε όλους τους άλλους να φύγουν, εκείνον όμως τον δέκατο τρίτο, που του φαινόταν τόσο θαυμαστός, τον έπιασε απ’ το χέρι, τον οδήγησε στο δωμάτιό του και του είπε:


-Σε ορκίζω στη μεγάλη δύναμη του Θεού, ποιος είσαι; Και ποιο είναι τ’ όνομά σου;


-Και γιατί ρωτάς τ’ όνομά μου; είπε ο άλλος με τη σειρά του. Είναι θαυμαστό κι αυτό! Μάθε όμως, πως εγώ είμαι ο φτωχός που σ’ επισκέφθηκα στη μονή του αγίου αποστόλου Ανδρέα, και μου έδωσες τα δώδεκα νομίσματα και το ασημένιο λεκανάκι που σου είχε στείλει με βρεγμένα όσπρια η μητέρα σου, η μακαρία Συλβία. Να ξέρεις λοιπόν, πως από την ημέρα εκείνη που με τόση μακροθυμία μου πρόσφερες αυτά τα πράγματα, ο Κύριος όρισε να γίνεις πρόεδρος της Εκκλησίας Του, για την οποία έχυσε το αίμα Του, και να είσαι διάδοχος του κορυφαίου αποστόλου Πέτρου. Γιατί μιμήθηκες την αρετή εκείνου, που με απλότητα καρδιάς μοίραζε στους φτωχούς, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του, όσα έθεταν στη διάθεσή του οι χριστιανοί.


Του λέει τότε ο μακάριος Γρηγόριος:


-Και πώς ξέρεις εσύ, πως από τότε είχε ορίσει ο Κύριος να γίνω πατριάρχης;


-Επειδή είμαι άγγελος του παντοκράτορα Κυρίου, γι’ αυτό το ξέρω! Εμένα είχε στείλει και τότε ο Θεός για να δοκιμάσω την προαίρεσή σου, αν δηλαδή κάνεις την ελεημοσύνη από γνήσια φιλανθρωπία ή για επίδειξη.


Ακούγοντάς τον ο άγιος φοβήθηκε, γιατί ποτέ ως τότε δεν είχε αντικρίσει άγγελο. Εκείνος πάλι του φερόταν και του μιλούσε σαν άνθρωπος.


-Μη φοβάσαι, του είπε τότε ο άγγελος. Μ’ έστειλε ο Κύριος για να μείνω κοντά σου όσο θα βρίσκεσαι σ’ αυτή τη ζωή. Και ό,τι θέλεις, θα το ζητάς από τον Κύριο με τη δική μου μεσολάβηση.


Μόλις ο άγιος το άκουσε κι αυτό, έπεσε με το πρόσωπο καταγής και προσκύνησε το Θεό, λέγοντας:


-Αν για τη μικρή, τη μηδαμινή τούτη προαίρεση, ο παντελεήμων Κύριος μού έδειξε τέτοιο πλήθος οικτιρμών, ώστε και τον άγγελό Του να μου στείλει για να είναι μαζί μου παντοτινά, ποια δόξα θ’ αξιωθούν άραγε αυτοί που τηρούν τις εντολές Του και ζουν ενάρετα; Ναι, αψευδής είναι εκείνος που είπε, ότι «κατακαυχάται έλεος κρίσεως» (Ιακ. β΄ 13) και «δανείζει Θεώ ο ελεών πτωχόν» (Παροιμ. ιθ΄ 17).


(Από το βιβλίο «Μικρός Ευεργετινός» των εκδόσεων «Ιερά Μονή Παρακλήτου»)


 


 


Πηγή: agioritikovima.gr

Πατερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του πλησίον Από τον Μικρό Ευεργετινό, της Ιεράς Μονής Παρακλήτου

 


πατερικα συγχωρηση μοναχοι


Του αββά Ησαΐα

Αν ένας αδελφός σου κάνει κακό και τον κατηγορήσει κάποιος μπροστά σου, φύλαξε την καρδιά σου, για να μην ανανεωθεί μέσα σου η κακία. Θυμήσου αμέσως τις αμαρτίες που έχεις κάνει ενώπιον του Θεού και που θέλεις να σου συχγωρεθούν, και μην ανταποδώσεις (το κακό) στον πλησίον σου.

Αν ακούσεις ότι κάποιος είπε κακό λόγο για σένα, και τον συναντήσεις κάπου η σε επισκεφθεί, δώσε, όσο μπορείς, στο πρόσωπό σου έκφραση πρόσχαρη και καλωσυνάτη και μην του πεις τίποτε απ όσα άκουσες. Γιατί είναι γραμμένο: «Ος μνησικακεί παράνομος» (Παροιμ. 21:24).

Από τον Μικρό Ευεργετινό, της Ιεράς Μονής Παρακλήτου

http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2014/09/blog-post_33.html


 


Πηγή: hristospanagia3.blogspot.gr

Ο κήπος πού δεν έχει φράχτη, ποδοπατιέται…Μικρός Ευεργετινός





“Εκ των λόγων σον δικαίωθήση και εκ των λόγων σου καταδικασθήση” (Ματθ. 12:37),


Ό άββάς Ποιμήν είπε: Αν ο άνθρωπος θυμηθεί το ρητό πού είναι γραμμένο (στο Ευαγγέλιο), “εκ των λόγων σον δικαίωθήση και εκ των λόγων σου καταδικασθήση” (Ματθ. 12:37), θα προτιμήσει μάλλον τη σιωπή. Ό ίδιος (άββάς) είπε: Ένας αδελφός ρώτησε τον άββά Παμβώ, αν είναι καλό να επαινούμε τον πλησίον. Και του είπε: Καλύτερα είναι να σωπαίνουμε”. Ό άββάς Σισώης είπε: Έχω τριάντα χρόνια τώρα, πού δεν παρακαλώ το Θεό για αμαρτία, δηλαδή για οποιαδήποτε άλλη, παρά για τούτο μόνο προσεύχομαι: “Κύριε Ιησού”, λέω, “φύλαξε με από τη γλώσσα μου”. Και όμως, μέχρι σήμερα, καθημερινά πέφτω και αμαρτάνω με τη γλώσσα. Του αγίου Έφραίμ: Εκείνος πού λέει πολλά λόγια, (όταν βρίσκεται) ανάμεσα σε αδελφούς, θα προκαλέσει πολλές φιλονικίες και πολλή αντιπάθεια εναντίον του.“Αν όμως δύσκολα ανοίγει τα χείλη του, θα γίνει αγαπητός. Αδελφέ, όταν ο αθλητής αγωνίζεται, κρατάει σφιχτό το στόμα του. Σφίγγε κι εσύ το στόμα σου, (συγκρατώντας το) από τα περιττά (λόγια), και θα έχεις (ψυχική) ανάπαυση. Όποιος λέει πολλά λόγια, γίνεται αντιπαθητικός. “Όποιος όμως προσέχει το στόμα του, γίνεται αγαπητός. Όποιος φυλάει το στόμα του, φυλάει Και την ψυχή του. Απεναντίας, ο αυθάδης αυτοκαταστρέφεται ή (πάντως) “εγγίζει συντριβή”, όπως είναι κάπου γραμμένο (Παροιμ. 10:14). Ό κήπος πού δεν έχει φράχτη, ποδοπατιέται. Και ερημώνεται. Κι αυτός πού δεν φράζει το στόμα του, χάνει τους (πνευματικούς) καρπούς του.


Μικρός Ευεργετινός

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Ο Γέροντας Ιωάννης της Οδησσού προέβλεψε ότι μετά από τρία Πάσχα όλα θα ήταν καλά στη Ρωσία, η σύγκρουση θα είχε τελειώσει. ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ

 



Πιστεύετε στους προφήτες και στους διορατικούς;


Αυτή τη στιγμή μιλούν για τις προβλέψεις του Οδησσού γέροντος Σχήμα-Αρχιμανδρίτη Ιωάν. Άκουσα για τις προβλέψεις του πριν από περίπου μισό χρόνο και τις θυμάμαι πολύ συχνά. Πιθανώς επειδή θέλω πραγματικά όλα όσα συμβαίνουν στη Ρωσία να τελειώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όχι ακόμη και στη Ρωσία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, επειδή αυτή η σύγκρουση έχει κυριεύσει πολλές χώρες.


Ο Γέροντας Ιωάννης ήταν ξακουστός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως. Οι προβλέψεις του πραγματοποιούνταν πάντα· όχι μόνο απλοί άνθρωποι, αλλά και υπουργοί, πρόεδροι χωρών και υψηλοί αξιωματούχοι στράφηκαν σε αυτόν για βοήθεια.


Όμως, όπως γνωρίζουμε, οι διορατικοί δεν μιλούν ποτέ απευθείας, οι προβλέψεις τους πρέπει να ερμηνεύονται, η πνευματική συνιστώσα πρέπει να συλλαμβάνεται μέσα τους.


Ο γέροντας έφυγε από τη ζωή το 2012· σύμφωνα με τις προβλέψεις του, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του θα υπήρχαν μεγάλες ανατροπές. Είπε: «Σε μια χώρα, που είναι μικρότερη από τη Ρωσία, θα υπάρξει κατάρρευση, θα χυθεί πολύ αίμα και θα διαρκέσει 2 χρόνια. Θα τελειώσει με τη νίκη του Ρώσου Τσάρου». Η πρόβλεψή του έγινε πραγματικότητα! Εννοούσε τη σύγκρουση στο Μαϊντάν.


Για την κατάσταση που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, ο γέροντας είπε:


«Η σύγκρουση θα ξεκινήσει μέσα σε μια μικρή χώρα. Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες θα παρασυρθούν σε αυτήν.


Όλη αυτή η αναταραχή θα συνεχιστεί για 3 χρόνια, θα περάσουν τρία Πάσχα. Το πρώτο Πάσχα είναι ματωμένο, το δεύτερο είναι πεινασμένο, οι άνθρωποι θα πεινάσουν παντού, αλλά στη Ρωσία θα υπάρχει άφθονο ψωμί. Οι ασθένειες και τα προβλήματα θα φύγουν. Επειδή η αγάπη ο ένας για τον άλλον θα αρχίσει να αυξάνεται σε κάθε Ρώσο. Τρίτο Πάσχα – Νίκη.


Το Αιματηρό Πάσχα ήταν το 2022. Υπήρξε λιμός το 2023, ένας λιμός όχι για τη Ρωσία, αλλά για άλλες χώρες, γιατί εξαιτίας αυτής της σύγκρουσης, πολλοί θα περάσουν αυτόν τον χειμώνα σφίγγοντας τα ζωνάρια τους. Λοιπόν, το τρίτο Πάσχα είναι η Νίκη. Δηλαδή, σύμφωνα με την προφητεία του Γέροντα Ιωάννη της Οδησσού, η σύγκρουση θα έπρεπε να τελειώσει μετά το Πάσχα του 2024.


Δεν μπορώ να πω αν πιστεύω στις προβλέψεις ή όχι, δεν μπορώ να πω ότι τα λόγια του γέροντα ερμηνεύτηκαν σωστά, αλλά το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι θέλω πραγματικά να τελειώσει γρήγορα!!!


Πότε πιστεύετε ότι θα έρθει η «παγκόσμια ειρήνη»;


dzen.ru 


ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.


Αναρτήθηκε από Ellinida στις 11:42 π.μ.  


Ετικέτες ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ

Οσιακή Κοίμηση ενός αγιασμένου Γέροντα του Ισιδώρου του τυφλού του Φιλοθείτη! Το θαύμα της ευχής του!




Οσιακή Κοίμηση ενός αγιασμένου Γέροντα Αγιορείτη! Το θαύμα της ευχής του!


Εκοιμήθη σήμερα 27 Νοεμβριου ,Κυριακη το πρωί σε ηλικία 87 ετών ο Γέροντας Ισίδωρος ο τυφλός ο Φιλοθείτης. Πρώτη φορά τον συνάντησα εκτός όρους στην Πετρούπολη στην Αθήνα.. Βάδιζε ξυπόλητος.. ήταν αναπεσών σαν γνήσιος μαξιλαράς του Θεού από αυτούς που μπαίνουν σε άλλη επαφή κι επικοινωνία..Πήγαινε ο κόσμος έπαιρνε την ευχή του. Δεν έλεγε τίποτα του έλεγες εσύ ό,τι ήθελες δεν απαντούσε έδινε ευχή αλλά είχε ευχή.


Στο Όρος.. Σε ένα κουζινάκι στη λάντζα αν και τυφλός συνέβαλε στο διακόνημα. Εκεί σε αυτό το κουζινάκι μαγειρεύτηκε ένα αδιαφιλονίκητο θαύμα που έγινε με την ευχή του. Είχε τη δύναμη της ευχής..


Γεννήθηκε στην Πάτρα με μειωμένη όραση. Σε ηλικία 15 ετών χειρουργήθηκε στα μάτια, οπότε έμεινε τελείως τυφλός. Σε ηλικία 40 ετών εκάρη μοναχός από τον Γέροντα Εφραίμ τον Φιλοθεΐτη στην Ιερά Μονή Φιλοθέου.


Μικρό παιδί στην Πάτρα, δούλευε λαχειοπώλης για να ζήσει, μοίραζε κλήρους ώσπου έγινε κληρικός.


Αγαπούσε πολύ το Γέροντά του τον μετέπειτα Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας. Περιδιάβαινε αν και ολοσχερώς τυφλός άνευ χειαραγώγησης στους χώρους της μονής ακόμη και τις σκάλες τις ανέβαινε μόνος.


Ο γέροντας στην περσινή εορτή του Οσίου Παισίου για τα όσα συμβαίνουν είχε πει : ” Σήμερα γίνεται μια διαμάχη μεταξύ αυτών που έχουν το παγκόσμιο χρήμα και με μας που έχουμε τους Αγίους μας , ποιος θα νικήσει ;



Κοιτάξτε τη λαοθάλασσα που υπήρχε στην εορτή του Αγιου Παισιου.


Κρατήστε δυνατά την πίστη ! Μη φοβάστε , οι Άγιοι είναι μαζί μας” αναφέρει μια μαρτυρία.


Σ΄ευχαριστούμε Γέροντα που είχες τόση αγάπη για τον άνθρωπο που από ανάγκη κοινωνικής προσφοράς αξιώθηκες να κάνεις θαύματα με την ευχή σου.


dimpenews.com 


Αναρτήθηκε από Ellinida στις 9:02 π.μ.  

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

BlogThis!


Ετικέτες ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΙΕΡΟΜΌΝΑΧΟΣ ΠΑΤΈΡΑΣ ΚΟΣΜΆΣ -Κλέαρχος Πάπασάββας. ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ

 






ΙΕΡΟΜΌΝΑΧΟΣ ΠΑΤΈΡΑΣ ΚΟΣΜΆΣ -Κλέαρχος Πάπασάββας. Συγχρονος Ομολογητής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Β. Ήπειρο

Στις +14.12.2018 έφυγε για τα ουράνια μετά από σύντομη ασθένεια ο π. Κοσμάς-Κλέαρχος Παπασάββας, αυτός 

σύγχρονος Ομολογητής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, 

από το χωριό Δρυμάδες Χιμάρας Β. Ηπείρου.

Ο π. Κοσμάς γεννήθηκε το 1942 στους Δρυμάδες Χιμάρας από ευλαβείς γονείς και σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία, από όπου έλαβε πτυχίο δασκάλου. 

Παρά την απαγόρευση της θρησκευτικής πίστεως και λατρείας, που επιβλήθηκε στην Αλβανία από το αθεϊστικό κομμουνιστικό καθεστώς το 1967, 

ο Κλέαρχος συνέχιζε να λατρεύει κρυφά το Θεό στα εξωκκλήσια του χωριού του 

και συνδέθηκε πνευματικά με τον Ιερέα π. Κοσμά Κύριο, τον μετέπειτα επίσκοπο Απόλλωνας που εκοιμήθη στις  +11.8.2000, και με όλο το “δίκτυο” της Εκκλησίας των “Κατακομβών” της Αλβανίας.


Το 1973 προσπάθησε να περάσει τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα της Αλβανίας και να έρθει στην Ελλάδα για να χειροτονηθεί ιερέας, 

αλλά συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση από το αλβανικό αθεϊστικό-κομμουνιστικό καθεστώς για απόπειρα απόδρασης από τη χώρα.


Αποφυλακίστηκε το 1982 και επιχείρησε για δεύτερη φορά να αποδράσει από την Αλβανία και να έλθει στην Ελλάδα για να ιερωθεί, 

αλλά και πάλι συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 5ετή εξορία και  20ετή κάθειρξη στις πλέον σκληρές και απάνθρωπες αλβανικές φυλακές-κάτεργα στο Σπάτς, 

στο Μπουρέλι της Β. Αλβανίας και τέλος στο Περπαρίμ Αγ. Σαράντα για απόπειρα «προδοσίας της χώρας με την μορφή της απόδρασης”.


Αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 1990 μετά από διεθνή πίεση στην Αλβανική Κυβέρνηση, ιδιαίτερα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ – Κοπεγχάγη 5-30.6.1990), την οποία είχε προκαλέσει η ΣΦΕΒΑ μέσω Οργανώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Διεθνής Αμνηστία, IGFM-Γερμανία).


Ο Κλέαρχος Παπασάββας ήρθε, τελικά, στην Ελλάδα στις αρχές 1991 μετά από πολλές δυσκολίες, 

γιατί οι Αλβανοί αρνούνταν να του χορηγήσουν διαβατήριο και παρέμεινε για λίγο στην Κόνιτσα κοντά στον αείμνηστο Δρυινουπόλεως Σεβαστιανό. 

Επειδή όμως ο Κλέαρχος ήθελε να χειροτονηθεί και να επιστρέψει οπωσδήποτε στην πατρίδα του για να μην του δημιουργήσουν πρόβλημα οι Αλβανικές Αρχές, 

κρίθηκε φρόνιμο να μη χειροτονηθεί στην Κόνιτσα από τον Μητροπολίτη Σεβαστιανό, αλλά στην Πάτρα λόγω της προσωπικής γνωριμίας και του συνδέσμου που είχε αναπτυχθεί από την εποχή που ήταν ακόμα στη φυλακή 

και εμείς ως υπεύθυνοι της ΣΦΕΒΑ ενεργήσαμε ώστε να αποφυλακιστεί. 

Κατόπιν, λοιπόν, συνεννοήσεως του Μητροπολίτου Σεβαστιανού με τον Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο, ήλθε στην Πάτρα και στις 26.2.1991 

έγινε η κουρά του στην Ι. Μονή Γηροκομείου από τον Καθηγούμενό της Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Χατζή και έλαβε το όνομα Κοσμάς προς τιμήν του ιερομάρτυρος Αγ. Κοσμά του Αιτωλού.


Την επομένη, Τετάρτη Β΄ εβδομάδος των Νηστειών, στις 27.2.1991, 

στον παλαιό Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου χειροτονήθηκε Διάκονος και σε τρεις ημέρες, στις 2.3.1991 Πρεσβύτερος στον Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Ζαρουχλεΐκων από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο. 

Αμέσως μετά τη χειροτονία επέστρεψε στην πατρίδα του στους Δρυμάδες της Χιμάρας, όπου παρέμεινε μέχρι της κοιμήσεώς του.


Ολόκληρη η ζωή του ήταν μία ομολογία πίστεως και εμπιστοσύνης στην πρόνοια και αγάπη του Θεού, 

διακρινόταν δε για το πηγαίο χιούμορ και την απλότητα και ειλικρίνεια στη σχέση του  με τους άλλους ανθρώπους.


Αιωνία του η μνήμη, καλή Ανάσταση!

Να έχουμε την ευχή του!

π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος.

apantaortodoxias.blogspot.com 

Αναρτήθηκε από Ellinida στις 1:16 μ.μ.  

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

BlogThis!

Μοιραστείτε το στο Twitter

Μοιραστείτε το στο Facebook

Κοινοποίηση στο Pinterest

Ετικέτες ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ

Ο Μοναχός Νικόδημος Καψαλιώτης (1937-2022)


kapsaliotis 1

Γράφει ὁ Γεώργιος Χατζηδιγενῆς


Σὲ ἀπόσταση δεκαοκτώ χιλιομέτρων ἀπὸ τὴν Κόνιτσα, στὶς δασωμένες πλαγιὲς τοῦ ὄρους Δοῦσκον (Νεμέρτσικα) καὶ σὲ μία πανέμορφη θέση μὲ πανοραμικὴ θέα πρὸς τὸν ποταμὸ Ἀῶο καὶ τὴν κοιλάδα τοῦ Μπουραζανίου, εἶναι κτισμένο τὸ χωριὸ Ἀηδονοχώριον.

Τὸ Ἀηδονοχώρι βρίσκεται κυριολεκτικῶς μιὰ ἀνάσα ἀπὸ τὰ σύνορα τῆς Ἑλλάδος μὲ τὴν Βόρειο Ἤπειρο. 

Σὲ αὐτὸ τὸ χωριό, γεννήθηκε στὶς 15 Ἰουνίου τοῦ 1937 ὁ κατὰ κόσμον Δημήτριος Ράγγας. Ὁ πατέρας του λεγόταν Λάζαρος καὶ ἡ μητέρα του Μάρθα καὶ εἶχαν ὀκτὼ παιδιά. Ὁ Δημήτριος ἦταν τὸ ἕκτο κατὰ σειρὰ παιδί τους.

Ὅλα ἔδειχναν νὰ κυλοῦν ὁμαλὰ στὸ ἀκριτικὸ αὐτὸ ἐπαρχιακὸ χωριό, χαρακτηριστικό τοῦ ὁποίου εἶναι οἱ πολλοὶ Ναοὶ καὶ τὰ ἐξωκλήσια του. Δὲν εἶναι τυχαῖο ὅτι ἡ οἰκογένεια τοῦ Λαζάρου καὶ τῆς Μάρθας, ἔδωσε στὴν Ἐκκλησία τρία παιδιά τους, τὸν Σπυρίδωνα (ἔγγαμο Ἱερέα), τὴν Νίκη (μακαριστή Καλλινίκη Μοναχή στὴν Ἱερά Μονή Ἁγίας Τριάδος Κορωπίου † 2023) καὶ τὸν Δημήτριο (Νικόδημο Μοναχὸ στὸ Ἅγιον Ὅρος).

Ὅμως τὸ Ἀηδονοχώρι, λόγῳ τῆς γεωγραφικῆς του θέσης, ἔχει τὴν δική του ξεχωριστὴ ἱστορία. Ἔζησε, βίωσε καὶ διαδραμάτισε τὸν δικό του σημαντικὸ ρόλο στὸ διάβα τῶν αἰώνων. Δίπλα στὰ σύνορα μὲ τὴν σκλαβωμένη Βόρειο Ἤπειρο (Ἑλληνική γιὰ πολλούς αἰῶνες, μὰ πλέον τμήμα τῆς Ἀλβανίας), ὑπῆρξε τὸ πρῶτο χωριὸ ποὺ δέχθηκε τὴν Ἰταλικὴ ἐπιδρομὴ (τομέας «Μέρτζιανη») κατὰ τὴν προέλαση τῶν ξένων στρατευμάτων στὴν Χώρα μας στὸν Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καὶ γνώρισε τὸν ἀπάνθρωπο χαρακτήρα τῶν ἰταμῶν κατακτητῶν -Ἰταλῶν καὶ Γερμανῶν-, μὲ ἀποκορύφωμα τὴν ὁλοσχερῆ του καταστροφὴ ἀπὸ τὴν δολοφονικὴ ἐπιδρομὴ τῆς 1ης Μεραρχίας Ὀρεινῶν Καταδρομῶν «Ἐντελβάϊς» τοῦ γερμανικοῦ στρατοῦ στὶς 9 Ἰουλίου τοῦ 1943. 

Ἔμελλε λοιπὸν καὶ ἡ οἰκογένεια τοῦ Δημητρίου Ράγγα, νὰ ζήσει τὰ ζοφερὰ ἐκεῖνα γεγονότα τοῦ πολέμου καὶ τοῦ κατατρεγμοῦ. Ἡ οἰκογένειά του ἄφησε τὸ ἀγαπημένο μαρτυρικὸ χωριὸ Ἀηδονοχώρι καὶ μετακόμισε πλέον ὁριστικὰ στὴν Κόνιτσα. 

Ἐκείνη τὴν ἐποχὴ (1946-1949) χιλιάδες Ἑλληνόπουλα, θύματα τοῦ μίσους καὶ μιᾶς ἀκατανόητης κομματικῆς ἐμπαθείας, ὁδηγήθηκαν πρὸς τὶς χῶρες τοῦ λεγομένου «ἀνατολικοῦ μπλόκ», μακριὰ ἀπὸ τὶς οἰκογένειές τους καὶ τὴν ἑλληνικὴ γῆ. Γιὰ τὴν περίθαλψη αὐτῶν τῶν κατατρεγμένων ψυχῶν, συστήθηκαν ἱδρύματα -οἱ λεγόμενες «Παιδοπόλεις»- σὲ ἀρκετὲς πόλεις τῆς Ἑλλάδος.

Στὶς 5 Ἰουλίου 1947, ἡ τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη μὲ ραδιοφωνικὸ διάγγελμα πρὸς τὸν Ἑλληνικὸ Λαό, ἀνακοίνωσε τὴν ἔναρξη τοῦ ἐράνου:
«Ἕλληνες. Καθημερινῶς ἀπὸ κάθε σημεῖον τῶν Βορείων Ἐπαρχιῶν μας, τοῦ ἐθνικοῦ αὐτοῦ προπυργίου τῆς Ἑλλάδος, καταφθάνουν ἐκκλήσεις βοηθείας… Πληθυσμοὶ ὁλόκληροι ξεκληρίζονται καὶ καταφεύγουν ρακένδυτοι καὶ πειναλέοι εἰς τὰ κέντρα… Παιδιὰ ὀρφανὰ γυρίζουν εἰς τοὺς δρόμους ἀναζητώντας κάποιο στήριγμα. Ὅλους αὐτοὺς χωρὶς καμμίαν διάκρισιν, οἱ λοιποὶ Ἕλληνες ὀφείλομεν νὰ τοὺς βοηθήσωμεν…».

Ἀκολούθησε ἀντίστοιχη ἔκκληση τοῦ τότε Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν Δαμασκηνοῦ, ὅπου ἐπαναλαμβανόταν ἡ σημασία τοῦ ἐράνου.

Ἐπισήμως, ὁ ἔρανος ξεκίνησε μὲ Βασιλικὸ Διάταγμα ποὺ δημοσιεύτηκε στὴν Ἐφημερίδα τῆς Κυβερνήσεως στὶς 11 Ἰουλίου 1947. Ἡ πρώτη ἐπιτροπὴ τοῦ ἐράνου, ἀπαρτιζόταν ἀπὸ σημαίνοντες πολιτικούς, οἰκονομικοὺς παράγοντες καὶ ἀκαδημαϊκούς.

Ἔτσι, στὶς 11 Ἰουλίου 1947, ἱδρύθηκε ἡ πρώτη Παιδόπολη, στὸ Ὡραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Λίγες μέρες ἀργότερα, ἀποφασίστηκε ἡ ἵδρυση Παιδοπόλεων στὴν Ἤπειρο, τὴν Θεσσαλία, τὴν Μακεδονία, τὴν Θράκη καὶ τὴν Στερεὰ Ἑλλάδα. Τὸν Σεπτέμβριο τοῦ 1947 ἱδρύθηκαν παιδοπόλεις στὰ Ἰωάννινα, τὴν Λάρισα, τὴν Ἀγριὰ Βόλου καὶ τὴν Καβάλα.

Τὸν Νοέμβριο ἱδρύθηκε ἡ «Ἁγία Ἑλένη» στὴν Κόνιτσα, ἡ ὁποία ὅμως ἐκκενώθηκε μόλις δύο μῆνες ἀργότερα, μετὰ τὴν ἀποτυχημένη προσπάθεια τῶν ἀνταρτῶν νὰ καταλάβουν τὴν Κόνιτσα (Δεκέμβριος τοῦ 1947) καὶ τὰ παιδιὰ μεταφέρθηκαν ἀρχικῶς στὸν «Ἅγιο Ἀλέξανδρο» Ζηροῦ Φιλιππιάδος.

Νὰ σημειώσουμε στὸ σημεῖο αὐτό ὅτι τὸ 2008 ἀπενεμήθῃ τιμητική πλακέτα ἀπὸ τὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης, στὸν τότε ἐπιστάτη τῆς Παιδουπόλεως Κονίτσης καὶ στρατιώτη, κ. Ἀναστάσιο Πηγαδᾶ, ποὺ μὲ κίνδυνο τῆς ζωῆς του μετέφερε, μὲ τὴν μοτοσυκλέτα του τρόφιμα γιὰ τὰ παιδιά.

Μία ἀκόμη ἀπ᾿ αὐτὲς τὶς Παιδουπόλεις λειτούργησε στὴν Κέρκυρα ὑπὸ τὸν τίτλο «Παιδόπολη Κερκύρας “Ἅγιος Σπυρίδων”» στὸ Ἀχίλλειο. Ἡ Παιδόπολη αὐτὴ δέχθηκε καὶ περιέθαλψε τὰ ἀνταρτόπληκτα παιδιὰ τῶν περιφερειῶν Κονίτσης καὶ Θεσπρωτίας. Σὲ αὐτὴν τὴν Παιδόπολη τὸ 1948 βρέθηκε γιὰ περίπου τέσσερα χρόνια ὁ Δημήτριος Ράγγας μὲ τὸν ἀδελφό του Σταῦρο.

Θὰ πεῖ ἀργότερα ὁ Γερω-Νικόδημος: «Τὴν μνημονεύω τὴν Βασίλισσα, διότι ἐὰν δὲν τὸ ἔκανε αὐτό, θὰ μᾶς ἔπαιρναν οἱ ἀντάρτες καὶ θὰ μᾶς πετοῦσαν μέσα στὰ βάθη τῆς Τσεχοσλοβακίας. Πῶ, πῶ! Μπράβο της! Ὁ Παῦλος καὶ ἡ Βασίλισσα Φρειδερίκη ποὺ ἦταν τότε». Αὐτά ὅλα εἶναι ἱστορικές μνῆμες ἐκείνης τῆς περιόδου, καταγεγραμμένες ἀπό ἀνθρώπους ποὺ βίωσαν τὴν περίοδο αὐτή.

Μετὰ τὴν λήξη τῶν ἐχθροπραξιῶν καὶ τὴν πάροδο τοῦ χρόνου, πολλὰ παιδιὰ γύρισαν στὶς πατρογονικές τους ἑστίες. Ἔτσι, συναντοῦμε τὸν Δημήτριο Ράγγα κατὰ τὸ σχολικὸ ἔτος τοῦ 1952 νὰ φοιτᾶ στὸ 8/τάξιο Γυμνάσιο Κονίτσης ὅπου φοίτησε μέχρι καὶ τὴν Δ’ τάξη τὸ ἔτος 1957.

Τὸ 1962 ὁ Δημήτριος πῆγε στὴν Γερμανία γιὰ ἀναζήτηση ἐργασίας, ὅπου καὶ παρέμεινε ἕως τὸ 1966, ἀσχολούμενος μὲ τὴν ξυλουργική. Τὰ χρήματα ποὺ ἔβγαλε, τὰ ἔστειλε γιὰ τὴν προίκα τῆς ἀδελφῆς του. Ἔπειτα, ἕνας φίλος του ὁ Ἐπαμεινώνδας, τοῦ πρότεινε νὰ πᾶνε στὴν Αὐστραλία. Ὅμως στὴν Αὐστραλία ὅπως μαρτυρεῖ ὁ ἵδιος «δὲν εἶχε τὰ χρήματα τῆς Γερμανίας. Μᾶς μάζεψαν ὅλους τοὺς Εὐρωπαίους καὶ μᾶς ἔστειλαν σὲ φάρμες. Μέσῳ ἑνός γνωστοῦ μου ἀπό τὴν Κόνιτσα, τοῦ Κώστα Κωνσταντινίδη ὁ ὁποίος εἶχε μεταναστεύσει στὴν Αὐστραλία, πῆγα στὴν Μελβούρνη καὶ δούλεψα ἔξι χρόνια σὲ ἐργοστάσια». Τὸ 1970 ἐπέστρεψε στὴν Κόνιτσα καὶ βάφτισε τὴν ἀνηψιὰ του Μάρθα.

Ὅσο ἦταν στὴν Γερμανία, κάποιος φίλος του τοῦ ἔδωσε νὰ μελετήσει τὸ σύγγραμα τοῦ Ἁγίου Νικοδήμου τοῦ Ἁγιορείτου «Πνευματικά Γυμνάσματα». Ἐξηγεῖ ὁ Γ. Νικόδημος: «Τὸ εἶδα καὶ μ᾿ ἄρεσε. Ἀλλά ἐπειδή δὲν εἶχα χρόνο στὴν Γερμανία, σημείωσα τὰ στοιχεῖα τοῦ βιβλίου καὶ εἶπα “ἄμα βρῶ χρόνο θὰ τὸ πάρω”. Ἦταν Πατερικές ἐκδόσεις τοῦ Σχοινᾶ ἀπ᾿ τὸν Βόλο. Ὄταν βρέθηκα στὴν Αὐστραλία, στέλνω χρήματα στὸν Σχοινᾶ καὶ ἀγόρασα τὰ βιβλία τοῦ Ἁγίου Νικοδήμου». Ὁ νεαρός τότε Δημήτρης δὲν χόρταινε τὰ βιβλία.

Ἀφοῦ τὰ διάβασε, εἶπε: «ἐφαρμογή τώρα»! Ἔτσι γεννήθηκε μέσα του ὁ πόθος πρὸς τὸν Μοναχισμό. Μάλιστα, ὅπως ὁ ἴδιος ἀργότερα διαβεβαίωνε, στὸν Ἅγιο Νικόδημο ὄφειλε τὴν κλίση του. Γι᾿ αὐτό, ἀπό ὑπεβολική εὐλάβεια, ζήτησε καὶ ἔλαβε τὸ ὄνομα Νικόδημος στὴν Μοναχική του Κουρὰ.

Τὸ 1972 ἀναχώρησε γιὰ τὸ Ἅγιον Ὅρος. Ὁ ἴδιος περιγράφει:

«Τὸ 1972 παίρνω τὸ ἀεροπλάνο ἔρχομαι στὴν Ἑλλάδα μπαίνω στὸ Ἅγιον Ὄρος, σὰν νὰ μπῆκα σὲ ἄλλον πλανήτη! Πῶ πῶ! Τὰ περισσότερα Μοναστήρια τότε ἦταν ἰδιόρρυθμα καὶ οἱ περισσότεροι Μοναχοὶ ἦταν γεροντάκια. Ἀφοῦ πῆρα τὴν ἀπόφαση νὰ γίνω Καλόγερος, χάρηκα ποὺ εἶχα ἕναν πατριώτη στὸ Ἅγιον Ὄρος γιὰ νὰ τοῦ μιλήσω καὶ νὰ πάρω κάποια κατεύθυνση καλύτερη. Πέρασα τὶς πρῶτες ἡμέρες ἀπὸ τὴν Ἱ. Μονὴ Σταυρονικήτα ὅπου ἐκεῖ κοντὰ ἔμενε στὸ Κελλὶ τοῦ Τιμίου Σταυροῦ ὁ Ἅγιος Παΐσιος, δὲν τὸν βρῆκα ὅμως ἐκεῖ γιατί εἶχε πάει στὴν Ἀθήνα καθὼς συνόδευε κάποιον ἄρρωστο Μοναχό. Σὲ διάστημα ἑνός μηνός πέρασα ἀπό ὅλα τὰ Μοναστήρια καὶ ἀπό πολλὰ Κελλιὰ τοῦ Ἁγίου Ὅρους, τὰ γύρισα ὡς προσκυνητής, καὶ ἔφτασα πάλι στὴν Μονὴ Σταυρονικήτα. Συνάντησα ἐκεῖ τὸν Ἅγιο Παΐσιο, "καλῶς τον" μοῦ λέει, "τί κάνεις Δημήτρη"; "Καλὰ" λέω "δόξα τῷ Θεῷ". "Παντρεύτηκες;" μὲ ρωτάει. "Ὄχι" τοῦ λέω, "σκέφτομαι νὰ γίνω Καλόγερος", ἤμουν τότε τριάντα πέντε χρονῶν. "Ἄντε", λέει, "ἀποφάσισε". "Βρὲ Γέροντα" λέω, "ἐσὺ εἶσαι παλιός, ποῦ νὰ μονάσω;". "Ὅπου ἀναπαυτεῖς" μοῦ λέει. "Ἄ ὡραία" λέω, "ἐγὼ ἀναπαύομαι ἐδῶ στὴν Σταυρονικητα", γιατί βρῆκα καὶ νέους, ὁ Ἡγούμενος ἦταν ἕνα χρόνο μεγαλύτερος ἀπὸ μένα, βρῆκα νέους ἀνθρώπους. Τὸ Κελλὶ τοῦ Τιμίου Σταυροῦ βρίσκεται δεκαπέντε λεπτὰ ἀπὸ τὴν Σταυρονικήτα καὶ κάθε Σαββατοκύριακο ὁ Ἅγιος ἐρχόταν στὸ Μοναστήρι μας, εἰδικὰ σὲ μεγάλες ἀγρυπνίες, τὸν βλέπαμε καὶ τοῦ μιλούσαμε. Κι ἐγὼ σὰν πατριώτης του βέβαια, πήγαινα τακτικὰ καὶ τὸν ἔβλεπα καὶ στὸ Κελλί του.

Ὁπωσδήποτε μᾶς ἔδωσε τὰ πρῶτα φῶτα τοῦ Μοναχισμοῦ, ὅπως τὰ ἤξερε ἀπὸ γνώση στὴν πράξη. Ὅλοι στὸ Μοναστήρι παίρναν κάποια κατεύθυνση ἀπὸ τὸν Ἅγιο, καθότι ἔμπειρος Μοναχὸς σὲ πνευματικὰ θέματα, πράξεως καὶ θεωρίας. Ἡ θεωρία του εἶναι τέτοια λὲς καὶ ἔβγαλε Θεολογικὲς Σχολές! Κι ὅμως, ἐπειδὴ ἦταν ἡ πράξη ζυμωμένη μέσα στὴν θεωρία, ἔδινε κατευθύνσεις καλές. Δόξα τῷ Θεῷ, ἔμεινα στὴν Σταυρονικήτα 16 χρόνια. Καὶ τὸ 1988 ζήτησα ἀπὸ τὸν Ἡγούμενο, τὸν Βασίλειο Γοντικάκη, νὰ πάω σὲ Κελλί».

Κάποια φορᾶ μᾶς διηγήθηκε ὁ Γερω-Νικόδημος «Ἡ Παναγία μὲ ἔφερε στὸ Περιβόλι Της. Εἶναι ὡραία ἐδῶ στὸ Ἅγιον Ὅρος, ἔξω εἶναι ὁ κόσμος ποὺ δυσκολεύει. Ὁ καλὸς ὁ καπετάνιος ὅμως, στὴν φουρτούνα φαίνεται. Ἐδῶ θὰ φανεῖτε κι ἐσεῖς ἀνδρεῖοι. Καὶ ὅταν βγαίνουμε ἔξω ἐμεῖς οἱ Μοναχοί, εἶναι σὰν τὸ ψάρι ποὺ βγαίνει ἔξω ἀπὸ τὴν θάλασσα.

Γι΄ αὐτὸ ἂν καὶ ζητᾶτε τὶς προσευχές μας, κι ἐσεῖς θὰ πρέπει νὰ προσεύχεστε γιὰ ἐμᾶς τοὺς Μοναχούς. Γιατί τὸ κανόνι ὁ διάβολος τὸ στήνει ἐναντίον τῶν ρασοφόρων καὶ εἰδικὰ ἐναντίον τῶν Μοναχῶν, γιὰ νὰ παρουσιάζει σκάνδαλα. Θὰ ζητήσει περισσότερα ἀπὸ ἐμᾶς τοὺς Μοναχοὺς ὁ Θεός, γιατί ἐσεῖς στὸν κόσμο, ζεῖτε πραγματικὰ σὲ μιὰ κοινωνία θαλασσοταραχῆς».

Ὁ Γέρων Νικόδημος, ἐκάρῃ Μοναχὸς εἰς τὴν Ἱερὰν Μονὴν Σταυρονικήτα στὶς 24/12/1973 καὶ ἔγινε Μεγαλόσχημος Μοναχὸς στὶς 14/04/1975. Ἀναφέρει ὁ ἴδιος σχετικὰ μὲ τὴν Μεγαλοσχημία του. «Εἶδα σὲ ὄνειρό μου ὅτι φοροῦσα καινούργια ράσα. Πάω στὸν Γέροντα Βασίλειο καὶ τοῦ λέω “Γέροντα εἶδα σὲ ὄνειρο ὅτι μοῦ βάλατε καινούργια ράσα, μήπως εἶναι μήνυμα γιὰ νὰ γίνω Μεγαλόσχημος;”. “Θα κάνουμε Σύναξη” εἶπε ὁ Ἡγούμενος “καὶ ὅ,τι ἀποφασίσει ἡ Σύναξη”. “Καί πράγματι, σὲ λίγο καιρὸ ὁρίστηκε ἡ Κουρά μου καὶ ἔγινα Μεγαλόσχημος, δόξα τῷ Θεῷ”.

Περιγράφει ὁ Γερω-Νικόδημος: «Μιὰ μέρα μὲ ρωτάει ὁ Ὅσιος Παΐσιος “Πάτερ Νικόδημε, ἔχεις Σταυρὸ ἐπάνω σου; Φορᾶς;”. “Βεβαίως” λέω, “μοῦ τὸν ἔδωσε ὁ Ἡγούμενος ὅταν μὲ ἔκανε Καλογερο”. “Δώς᾿ τον μου” μοῦ λέει, “νὰ σοῦ βάλω μέσα λίγο Τίμιο Ξύλο”. “Ωωω πάτερ Παΐσιε, ἐκφράζεις μὲ αὐτὸν τὸν τρόπο τὴν ἀγάπη σου! Εὐχαριστῶ”. Τοῦ δίνω τὸν Σταυρό, ἀνοίγει δύο τρύπες καὶ βάζει μία ἀκίδα ἀπὸ Τίμιο Ξύλο μέσα, τὸ καλύπτει μὲ κερὶ καὶ μοῦ τὸ ἔδωσε».

«Ὡς πατριώτης του πήγαινα νὰ δῶ συχνὰ τὸν Ἅγιο Παΐσιο στὸ Κελλὶ τοῦ Τιμίου Σταυροῦ ποὺ ἀσκήτευε τότε. Πρῶτα μιλούσαμε τὰ πατριωτικά μας καὶ ὕστερά τα πνευματικά. Κάποια φορὰ τὸ 1976 μετὰ τὴν ἀγρυπνία, κατὰ τὶς ἐννιά τὸ πρωὶ, πῆγα νὰ ἐπισκεφτῶ τὸν Ἅγιο. Μόλις ἔφτασα στὸ Κελλὶ του χτυπάω τὸ καμπανάκι, βγαίνει ἔξω καὶ μοῦ λέει “ἔλα πάτερ Νικόδημε, ἔλα… Ὢχ πάτερ Νικόδημε, ὤχ...”. “Τί ἔπαθες πάτερ Παΐσιε;” τὸν ρωτάω. “Έλα θὰ τὰ ποῦμε, ὢχ Πάτερ Νικόδημε...”. Τί εἶχε γίνει; “Ἄσε λέει, ἀπόψε δώδεκα ἡ ὥρα εἶδα τὸν σατανᾶ, ἦταν σὰν νάνος κοντὸς καὶ εἶχε μιὰ τεράστια κεφάλα, ἀπὸ μπακίρι ἦταν τὸ κεφάλι του. Ἀλοίμονο στὸν κόσμο ποὺ θὰ πέσει στὰ χέρια τοῦ σατανᾶ. Καὶ δόξα τῷ Θεῷ ἔκανα προσευχὴ καὶ ἑξαφανίστηκε”. Καὶ πραγματικά, ἡ θέα καὶ οἱ σκέψεις ποὺ τὸν βασάνιζαν ἐπειδὴ τοῦ παρουσιάστηκε ὁ σατανᾶς, τὸν ἔκαναν μὲ ἀναστεναγμὸ νὰ λέει: “Ἀλοίμονο στὸν κόσμο ποὺ θὰ πέσει στὰ χέρια τοῦ σατανᾶ”.

Στὸ Μοναστήρι στὰ «τριήμερα» νηστείας τῆς Μεγάλης Σαρακοστῆς, δὲν ἔτρωγε τίποτε, κατέβαινε πρῶτος στὴν Ἀκολουθία καὶ ἐπειδή οἱ ἄλλοι πατέρες δυσκολευόταν νὰ διαβάσουν, τὰ διάβαζε σχεδόν μόνος του μὲ ἐνθουσιασμό, δὲν κουραζόταν.

Ἀνεχώρησεν ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Σταυρονικήτα καὶ πῆγε γιὰ μικρὸ χρονικὸ διάστημα εἰς τὸ Σταυρονικητιανὸ Κελλὶ τοῦ Τιμίου Σταυροῦ, ὅπου εἶχε ζήσει καὶ ὁ Ὅσιος Παΐσιος.

Ἔλαβε τελικά τὸ Ὁμόλογον τῆς Σταυρονικητιανῆς Καλύβης τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου στὴν κάτω Καψάλα, πρώην «Καλύβης τοῦ Δένδρου», τὸ 1990. Ἡ Καλύβη ὅταν πῆγε, δὲν εἶχε Ναό. Ὅμως ὁ Γερω-Νικόδημος, ἀγωνίστηκε καὶ ἔκτισε τὸ μικρὸ ναΐσκο πρὸς τιμὴν τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως. Γιὰ νὰ ἔχει τὰ πρὸς τὸ ζῆν, δούλεψε σκληρὰ καθότι ἦταν ἐργατικός.

Μὲ τὴν κόσα του (μακρυδρέπανο) ἔκοβε σὲ πολλὲς περιοχὲς τοῦ Ἁγίου Ὄρους τὰ χόρτα καὶ καθάριζε τὰ μονοπάτια. Εἶχε ἀναλάβει νὰ διανέμει μὲ τὰ πόδια ὡς Ταχυδρόμος, τὶς ἀποφάσεις τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος στὰ εἴκοσι Μοναστήρια τοῦ Ἁγίου Ὄρους! Ἐπίσης, κάποια περίοδο, ἄναβε τὰ φαναράκια ποὺ φώτιζαν τὰ βράδυα τὶς Καρυές, τὴν πρωτεύουσα τοῦ Ὄρους. Ἦταν μικρὸς τὸ δέμας ἀλλὰ εἶχε νεανικὸ ζῆλο καὶ ἐνθουσιασμό. Ὁ Ἅγιος Παΐσιος εἶχε ἀναφέρει ὅτι «ὁ Θεὸς τοὺς ψηλούς τοὺς κάνει ἤρεμους καὶ ἀγαθούς, ἐνῶ στοὺς μικρόσωμους δίνει νεῦρο καὶ τσαγανό». Πολλὲς φορὲς ὁ Γερω-Νικόδημος φαινόταν λίγο θυμώδης, ὅμως ἀμέσως μὲ τὸ χαρακτηριστικό του ὡραῖο χαμόγελο, διέλυε κάθε ταραχή. Γιατί καὶ οἱ παλιοί εἶχαν τά ἀνθρώπινα. Ἀλλά αὐτά τά ἀνθρώπινα συγκρινόμενα μέ τά δικά μας ἦταν ἀρετή.

Χαρακτηριστικὰ γεγονότα εἶναι τὰ ἑξῆς. Πετοῦσε ἕνα καλοκαίρι μὲ μιὰ ἀεροπορικὴ ἑταιρεία καὶ στὸ ἀεροπλάνο εἶχαν διαφημίσεις σχετικὰ μὲ διακοπές. Ὁ Γερω-Νικόδημος ἔκανε μεγάλο σαματά (διαμαρτυρία), γιὰ νὰ διακόψουν τὶς ἄσεμνες διαφημίσεις ἀπὸ τὶς ὀθόνες τοῦ ἀεροσκάφους. Τελικά, τὸ προσωπικό τοῦ ἀεροπλάνου διέκοψε τὶς διαφημίσεις απὸ τὶς ὀθόνες, καὶ μόνο τότε ὁ Γερω-Νικόδημος σταμάτησε.

Ἄλλη φορᾶ, βρέθηκε στὴν ὁλονύκτια Πανηγυρικὴ ἀγρυπνία τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Στομίου. Βλέποντας τὸν κόσμο ἄσεμνα ντυμένο, ἔβαλε τὶς φωνές: «Πῶς θὰ μπεῖτε ἔτσι στὸν Ναό;».

«Καὶ γιὰ τὸ Στόμιο», ἀναφέρει ὁ Γερω-Νικόδημος, «μοῦ εἶχε διηγηθεῖ ὁ Ὅσιος Παΐσιος ὅτι εἶχε κατεβεῖ σὲ μία σπηλιὰ κάτω ἀπὸ τὸ Μοναστήρι νύχτα. Ὁ πειρασμὸς θὰ τὸν ἔρριχνε στὸν γκρεμό, ἂν δὲν ἔλεγε τὴν εὐχή· ἡ εὐχὴ τὸν ἔσωσε. Εἶχε πάει στὴν σπηλιὰ ποὺ βρισκόταν σὲ ἕνα ἐπικίνδυνο καὶ ἀπότομο μέρος. Ἦταν πολὺ μικρή· μόλις ποὺ χωροῦσε καθιστός.

Εἶχε βάλει μερικὲς πέτρες ἔξω ἀπὸ τὸ ἄνοιγμά της, γιατί κάτω ἦταν γκρεμός. Ὅλη τὴν νύχτα ἔλεγε τὴν εὐχή. Τὰ χαράματα, μέσα στὴν ἡσυχία, ἀκούστηκε ξαφνικὰ ἕνα τρομακτικὸ «κικιρίκου» καὶ ἕνα δυνατὸ χτύπημα φτερῶν ἀκριβῶς δίπλα του. Ξαφνιάστηκε. «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ», φώναξε καὶ πετάχτηκε ἔξω. Λίγο ἔλειψε νὰ πέσει στὸν γκρεμό. Ἀμέσως ὅμως κατάλαβε ὅτι ἦταν ὁ πειρασμὸς καὶ συνέχισε τὴν εὐχή, ἐνῶ τὰ αὐτιὰ του βούιζαν ἀπὸ τὸν θόρυβο».

Ἁγιορείτης Μοναχός μαρτυρεῖ: «Ἔκανα τὴν στρατιωτική μου θητεία στὸ 583 Τάγμα Πεζικοῦ Κονίτσης καὶ συγκεκριμένα στὸ Στρατιωτικό Φυλάκιο Μολυβδοσκεπάστου. Σὲ μία περίπολο ἔξω ἀπό τὸν αὐλόγυρο τῆς Μονῆς Μολυβδοσκεπάστου, κάποιος Μοναχός μᾶς φώναξε γιὰ νὰ πάρουμε τὴν εὐχή ἑνός Ἁγιορείτου Γέροντος ἀγνώστου σὲ ἐμᾶς. Μοῦ ἔκανε μεγάλη ἐντύπωση τὸ χαμόγελό του ποὺ εἶπα μέσα μου “σὲ αὐτούς τοὺς ἀνθρώπους βρίσκεται ἡ πραγματική χαρά” καὶ ἀποφάσισα νὰ γίνω Μοναχός». Ἐπρόκειτο γιὰ τὸν Γερω-Νικόδημο, ποὺ εἶχε ἐπισκεφθεῖ τὴν Ἱ. Μονή Μολυβδοσκεπάστου.

Ἡ ζωή του στὴν Καλύβη τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου ἦταν ἁπλή. Ἔβαζε κῆπο καὶ τὸν ἐπιμελοῦνταν μὲ ἀγάπη. Ἔκοβε τὰ ξύλα τῆς χρονιᾶς. Τουαλέτα δὲν ἔφτιαξε ποτὲ ἐντός τοῦ Κελλιοῦ του ἀλλὰ διατήρησε τὴν παραδοσιακὴ μορφὴ τοῦ «ξερικοῦ μέρους» ἐκτός τῆς Καλύβης. Τρεχούμενο πόσιμο νερὸ δὲν εἶχε.

Μάζευε σὲ μικρὲς δεξαμενὲς τὸ βρόχινο νερὸ γιὰ νὰ πλένει μὲ οἰκονομία ὅ,τι χρειαζόταν. Μάλιστα κάθε φορᾶ ποὺ ἔβρεχε, δόξαζε τὸν Θεὸ ποὺ θὰ εἶχε νερὸ γιὰ τὶς ἀνάγκες του. Πόσιμο νερὸ κουβαλοῦσε στὴν πλάτη ἀπὸ ἕνα πηγάδι ποὺ βρισκόταν ἀρκετὰ μέτρα μακριά ἀπὸ τὸ Κελλί του. Τηροῦσε ὅλες τὶς νηστεῖες, δὲν κατέλυσε ποτὲ του κρέας.

Εἶχε λαχτάρα γιὰ τὶς κοινές Κελλιώτικες ἀγρυπνίες. Γι᾿ αὐτό πήγαινε στὸ Κελλί ποὺ ἑόρταζε ἀπό τὸ μεσημέρι τῆς παραμονῆς, καὶ πολύ νωρίς πρὶν τὴν ἀγρυπνία ἔπιανε τὸ στασίδι του. Μάλιστα, κάποια φορά πρὶν ξεκινήσει ἡ Ἀκολουθία, εἶπε μὲ ἐνθουσιασμό: «Ὄρθιοι, νὰ πολεμήσουμε τὸν πονηρό». Ἀλλά καὶ στὸ Μοναστήρι του στὴν Σταυρονικήτα, τοῦ ἄρεσε νὰ πηγαίνει στὶς πολύωρες ἀγρυπνίες. Χαρακτηριστικό του ἦταν ὅτι μετὰ τὶς ἀγρυπνίες, δὲν ἔτρωγε, ἀλλά ἐπέστρεφε στὸ Κελλί του, χωρίς νὰ παρεβρεθεῖ στὴν Τράπεζα ποὺ συνήθως παρατίθεται μετά τὴν ἀγρυπνία.

Στὰ δογματικὰ θέματα ἦταν ἀκριβὴς καὶ ἀνυποχώρητος. Δὲν συμφωνοῦσε καθόλου μὲ τὸν Οἰκουμενισμὸ καὶ γιὰ αὐτὸν τὸν λόγο πολλὲς φορὲς γινόταν ἔντονα ἐπικριτικός.

Συνέλεγε Πατερικὲς ἀπόψεις τὶς ὁποῖες κατέγραφε σὲ κείμενά του, τὰ ὁποῖα διάβαζε ἤ διένειμε σὲ Πατέρες καὶ προσκυνητές.

Γιὰ τὰ Ἐθνικὰ θέματα πονοῦσε ἡ καρδιά του. Συμμετεῖχε μαζὶ καὶ μὲ ἄλλους Πατέρες, σὲ ὅλα τα μεγάλα Ἐθνικὰ συλλαλητήρια γιὰ τὴν Μακεδονία μας. Στὸ μεγάλο συλλαλητήριο τῶν Ἀθηνῶν γιὰ τὴν Μακεδονία, ὅπου πραγματοποιήθηκε στὶς 20 Ἰανουαρίου 2019, συμμετεῖχε καὶ ὁ Γερω-Νικόδημος. Μάλιστα κάποια στιγμὴ ὅταν τὰ ΜΑΤ ἀναιτίως ἔριχναν χημικὰ στοὺς ἁπλοὺς πολίτες, ἔριξαν κάτω τὸν Γέροντα καὶ τὸν ἔκαναν ἄσπρο ἀπὸ τὶς ρίψεις τῶν χημικῶν. Καὶ ἐνῶ πραγματικὰ κινδύνεψε ἡ ζωή του, ἔλεγε ἀργότερα «ἐὰν χρειαστεῖ καὶ τὴν ζωή μου νὰ δώσω γιὰ τὴν Ὀρθοδοξία καὶ τὴν Ἑλλάδα».

Στὸν Γερω-Νικόδημο ἄρεσε νὰ διηγεῖται στοὺς νέους Πατέρες, ψυχωφέλιμα περιστατικά ἀπό τό «Γεροντικό», καὶ τὰ περιέγραφε μὲ παραστατικό ὕφος σὰν νὰ τὰ ζοῦσε.

Ἕνας Ἁγιορείτης Γέροντας εἶχε γράψει:

«Μοῦ ἔκανε ἐντύπωσι στά παλιά γεροντάκια, ὅτι δέν ἤθελαν νά ἀλλάξουν τήν διαρρύθμισι τοῦ κελλιοῦ τους. Μία φορά τό ἔστρωναν καί μέχρι νά πεθάνουν παρέμενε τό ἴδιο. Καθάριζαν τό κελλί γιά τήν πανήγυρι, τίναζαν τά στρωσίδια, ἀλλά τά ξαναέβαζαν ὅλα στήν θέσι τους, χωρίς νά ἀλλάξουν κάτι. Αὐτό δέν τούς ἔφερνε περισπασμό. Ποτέ τά παλιά γεροντάκια δέν ἔκαναν κάτι καινούργιο. Ὅσες φορές τά ἐπισκεπτόσουν, σέ γιορτές ἤ καθημερινές, τά πάντα στό κελλί τους ἦταν ἴδια· δέν ἄλλαζε κάτι. Γι’ αὐτό καί ἡ προσοχή μας δέν πήγαινε στά πράγματα τοῦ κελλιοῦ, ἀλλά στόν Γέροντα· τί θά μᾶς πῇ πρός ὠφέλειαν».

Παρόλο τὸ πέρας τῆς ἡλικίας του στὶς ἀκολουθίες γειτονικοῦ Κελλιοῦ, πήγαινε μὲ συνέπεια ἀρκετά λεπτά πρὶν τὴν Ἀκολουθία, ἔχοντας λάβει καλή σειρά ἀπό τὸ Κοινόβιο. Γιατί οἱ καλές συνήθειες ποὺ παίρνει κάποιος ἀπό τὴν ἀρχή τῆς καλογερικῆς του τὸν ἀκολουθοῦν καὶ στὰ τέλη του.

Μετά ἀπό κηδεῖες καὶ τρισάγια εὐχόταν «καὶ στὰ δικά μας Πατέρες».

Ὁ Γερω-Νικόδημος ἐκοιμήθη σὲ ἡλικία 85 ἐτῶν στὶς 28 Νοεμβρίου 2022 (ν.ἡ.) ἔπειτα ἀπὸ ὀλιγοήμερη καὶ αἰφνίδια κατάπτωση τῆς ὑγείας του.

Ὁ Ἅγιος Παΐσιος εἶχε πεῖ προφητικῶς γιὰ τὸν Γερω-Νικόδημο, ὅτι «παρόλο ποὺ ἔχει δυνατὴ κράση, κάποια στιγμὴ θὰ καταπέσει ἀπότομα καὶ θὰ κοιμηθεῖ τόσο σύντομα ποὺ δὲν θὰ τὸ ἀντιληφθεῖτε».

Ἡ Ἐξόδιος ἀκολουθία του τελέστηκε στὸ Ἱερὸν Κουτλουμουσιανὸν Κελλίον Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου καὶ ἡ ταφή του στὴν ἀγαπημένη του Ἱερὰ Καλύβη Ἁγίου Νεκταρίου τῆς Καψάλας, στὸν τάφο ποὺ μὲ τὰ χέρια του εἶχε σκάψει.

Ἡ ἀνθρωπίνη ἀπουσία του εἶναι πλέον ἔντονη ἀπό τὸ Ἁγιορειτικό γίγνεσθαι καὶ ὄχι μόνο.

Ἄς ἔχουμε τὴν εὐχή του.

Πάνω στὸ μνήμα τοῦ Γερω-Νικοδήμου στὴν Καψάλα, τοποθετήθηκε μιὰ μικρή μαρμάρινη πλάκα, μὲ τὴν παρακάτω ἱδιόχειρή του ἐπιγραφή:

Βάσανα, πίκρες, ἀπόλαυση, χρῆμα,
τὰ ᾿δωσα ὅλα καὶ ἀγόρασα τὸ μνῆμα.

Δύο μέτρα μάκρος καὶ βάθος ἕνα,
κι ἄφησα δίπλα μου χῶρο γιὰ σένα.

Θέλεις δὲ θέλεις, θὰ τ᾿ ἀγοράσεις,
ἀργά ἤ γρήγορα, γιὰ νὰ πλαγιάσεις.

Σὲ ξεμολόγο νὰ ᾿χεις φροντίσει,
τὰ ἁμαρτήματα νὰ ᾿χεις ἀφήσει.

Μ᾿ ἄδεια τὰ χέρια θὰ ταξιδέψεις,
Μακάριος θὰ ᾿σαι ἄν θὰ προβλέψεις.

Τώρα ποὺ ζεῖς στὴ μάταιη γῆ,
στεῖλ᾿ τα ἐπάνω μὲ ἐπιταγή.

Συγγνώμη ζητάω, ἄν σ᾿ ἔχω πικράνει,
ἕνα σου δάκρυ ἄν στάζει μοῦ φθάνει!
Ἀμήν.

Καλή συνάντηση στὰ Ἐπουράνια Παλάτια τοῦ Οὐρανοῦ.
Ὁ Θεός νὰ ἐλεήσῃ ὅλους ἡμᾶς. Ἀμήν.

Νικόδημος Μοναχός, Καψαλιώτης

kapsaliotis 2


Πατέρας Bud Ciciu. ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ

 





- Ο χριστιανός πρέπει να είναι τολμηρός ανά πάσα στιγμή, αλλά κυρίως σε σκληρές δοκιμασίες και κρίσιμους πειρασμούς.  Πρέπει να διαφέρει ριζικά από τους κοσμικούς ανθρώπους, που έχουν ως στόχο στη ζωή τους την επίγεια ευτυχία.  Αν είναι αληθινός οπαδός του Χριστού, είναι ακριβώς στην εποχή του πειρασμού που πρέπει να είναι πιο ανδρείο, πιο τολμηρό και πιο ενεργητικός, γιατί τότε αποφασίζεται ο τόπος της αιωνιότητας του.  Αν σε αυτές τις αποφασιστικές στιγμές δείξει φόβο για τη ζωή του, μπορεί να χαθεί για πάντα.  Αλλά αν βάλει τη ζωή του στα χέρια του Θεού και είναι έτοιμος να πεθάνει για τον Θεό, θα ζήσει για πάντα μαζί Του.


  Αδέρφια λοιπόν,

  «πάρτε θάρρος και σηκώστε τα κεφάλια σας, γιατί η λύτρωσή σας πλησιάζει!» (Λουκάς 21:28) 


Πατέρας Bud Ciciu

apantaortodoxias.blogspot.com 

Αναρτήθηκε από Ellinida στις 8:45 μ.μ.  

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου


Ετικέτες ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ

Γνώριζε ημερομηνία και ώρα που θα πέθαινε και άρχισε να ψάλλει!




Χαρακτικό Παντελή Ζερβού.


(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)


 


Ο γερω-Εύθύμιος ο Διονυσιάτης, πόντιος στην καταγωγή, ήταν γιατρός και λογιστής.


Ήταν πολύ ικανός. Του καλούσαν στην Κοινότητα, όταν είχαν δυσκολίες με την απαλλοτρίωση των Μετοχίων και με τα λογιστικά. Με την ικανότητά του και την πείρα του τους έβγαζε από την δυσκολία.


Ήταν και καλός πρακτικός ψάλτης.


Το έτος 1956 κάποια ήμερα άρχισε να ψάλη το τροπάριο «Της μετάνοιας άνοιξόν μοι πύλας, Ζωοδότα…».


Τον ρώτησε ο γηροκόμος:

– Πάτερ Ευθύμιε, πως σου ήρθε τέτοια όρεξη να ψάλης;

– Τι να κάνω; Θα ξαναψάλλω;

– Γιατί δεν θα ξαναψάλλεις;

– Γιατί τώρα φεύγω.

– Πού το ξέρεις;

– Το ξέρω.


Πριν από έξι μήνες είχε δει κάτι το εντυπωσιακό στον ύπνο του. Βρέθηκε σ’ έναν κάμπο. Ήταν κόσμος πολύς και φώναζαν:

«Έρχεται ο καλόγερος».


Τον πήρε κάποιος και του είπε:

«Εσύ θα πας πίσω. Τάδε ημερομηνία, ημέρα και ώρα συγκεκριμένη να είσαι έτοιμος. Τελειώνει η ζωή σου. Θα ’ρθω να σε πάρω».


Το ήξερε από τότε.


Προετοιμάστηκε και όντως, όπως το είπε εκείνη την ώρα, Τρίτη το

μεσημέρι έφυγε σε ηλικία 115 ετών, πλήρης ημερών.


 


Απόσπασμα από το βιβλίο, «Από την ασκητική και ησυχαστική Αγιορειτική παράδοση», Άγιον Όρος 2011.


pemptousia.gr 


Αναρτήθηκε από Ellinida στις 8:52 μ.μ.  

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου


Ετικέτες ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ

Ο Καυσοκαλυβίτης Γέροντας Συμεών ο τυφλός.






  Χαράσσοντας τα τόσο λίγα για τούτη την μοναδική ανά το Αγιονόρος έπ’ ονόματι του Συμεώνος του Νέου Θεολόγου ταπεινή καλύβα, χρέος ιερό με ωθεί στο να διαλάβω δυο λέξεις και για τον προκάτοχο Γέροντα Συμεών (Γεώργιος Κανάτσος του Εμμανουήλ και της Ελένης, εκ Ραιδεστού Θράκης, γεν. το 1904, προσ. 1933, κουρ. 1935, κοιμ. 12-3-1988, τον καλοπροαίρετο, υποχωρητικό, φιλάδελφο και αγαθώτατο προς πάντας.


 Παραχωρήσει Θεού, στα τελευταία του χρόνια είχε χάσει το φως των οφθαλμών του, και έτσι ο βίος του στα κρημνώδη Καυσοκαλύβια απέβη, πέρα του φύσει και θέσει σκληρός, αφεγγής και κινδυνώδης. Καθόλου δεν βαρυγκώμησε όμως ο αείμνηστος. Απ’ εναντίας εξέλαβε το πάθημα ως θεία επίσκεψh και ειδική οικονομία, και αφού έβαλε νέα αρχή για τα αφορώντα την σωτηρία του έστρεψε το φρόνημα, τον νου και το όμμα της καρδιάς του στης ψυχής του τα ενδότερα, τα φωταυγή και ουρανοσήμαντα, και με την δύναμι της αδιάλειπτου προσευχής γνώρισε, χάριτι Θεού, της χαρμολύπης την ανεκτίμητη αξία, ώστε την βαναυσότητα της τυφλότητας που ήρθε, όχι απλώς εξισορρόπησε, αλλά υπερκέρασε η ηδύτης της προγεύσεως των μελλόντων αγαθών.


  Κοινή ήταν η πεποίθησις των Καυσοκαλυβιτών συνασκητών του, ότι ο Πανάγαθος Θεός του δώρισε το τόσο επαινετό απʼ τους αγίους πατέρας χάρισμα των δακρύων. Και ήταν να ζηλεύης τα τέτοια μάτια του, τα οποία δακρυρροώντας αενάως προς τα έξω αποδείκνυαν τα πνευματικώς και θείως δρώμενα και βιούμενα έσω…

Και ήταν ευλογία Θεού για τον κάθε αδελφό και πατέρα ή και ευλαβή επισκέπτη, όταν τον πλησίαζε, καθήμενον συνήθως σε σπιθαμιαίο σκαμνάκι ή στου κατωφλίου της καλύβας του τα παραδίπλα μ’ ακουμπισμένη την πλάτη του στην τοιχοπαραστάδα, για… ανάπαυσι και σιγουριά και για ψηλαφητώς αλάνθαστο αφετηριακό προσανατολισμό του…«κουβαράκι» χαριτωμένο· Και ήταν τα λόγια και οι συμβουλές του για τον καθένα νέκταρ ήδύτατο, νάμα μεθευχαριστιακό και ουράνιο μάννα…


Χρυσόστομος Λαυριώτης (επ.Ροδοστόλου)

πηγή

proskynitis.blogspot.com 

Αναρτήθηκε από Ellinida στις 9:44 μ.μ.  

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

BlogThis!


Ετικέτες ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γερο-Ενώχ ο Ρουμάνος της Καψάλας (+)13-10-1979





Δεν έλεγε πολλά, αλλά στα λίγα λόγια του διέκρινες τη σοφία του Θεού.

«Ο άντρωπο», έλεγε με τα σπασμένα ελληνικά του, «δεν πρέπει να ζητάει ντόξα. Όταν είναι με ντόξα ο άντρωπο, είναι σαν να θέλει να κερδίσει κι αυτό το κόσμο και τον ουρανό. Αυτό δεν γίνεται …».

Ήταν ένας αληθινός μοναχός.

Ήταν τόσο απονήρευτος, καλοκάγαθος, χαμογελαστός, χαριτωμένος και φιλικός πάντοτε μαζί σου. Είχε διαρκή μνήμη θανάτου. Μιλούσε για τη μέλλουσα κρίση. «Όλοι οι άγγελοι είναι ταπεινοί και οι δαίμονες υπερήφανοι… Ο κόσμος αυτός είναι παγίδα. Οι δαίμονες θέλουν να μας πιάσουν μέσα και να μη σωθούμε τη Δευτέρα Παρουσία».

Σε μία επίσκεψή του στη μονή Γρηγορίου οι πατέρες κατέγραψαν λίγους από τους απλούς και χαριτωμένους λόγους του: «Γιατί να θέλεις αξιώματα; Δεν θέλεις σώσει ψυχή σου; Αφού ήρθες Άγιο Όρος για σώσει ψυχή σου, και πάλι θέλεις δόξα, υπερηφάνεια, δόξα των ανθρώπων; Όχι! Να είσαι απλός, ταπεινός. Εγώ θέλω σώσει ψυχή μου. Δεν υπάρχει πιο καλό πράγμα από να σώσει ο άνθρωπος την ψυχή του … Εγώ ήρθα Άγιο Όρος για να σώσω ψυχή μου. Επειδή διάβασα ότι Περβόλι Παναγίας Άγιο Όρος και είπα εκεί εύκολα σώζεται ο άνθρωπος. Και ήρθα το 1923. Τώρα είμαι 80 χρονών. Τί περιμένω τώρα; Τάφο! Όλοι θα πεθάνουμε. Σήμερα είμαστε, αύριο δεν είμαστε στον κόσμο αυτό». Είχε και το προορατικό χάρισμα. Έβλεπε από μακριά τι ακριβώς συνέβαινε και το έλεγε με τέτοιο τρόπο, που αμέσως δεν το καταλάβαινες.

«Η ευχή πρέπει να είναι συνέχεια . Αυτή θα μας σώσει, τίποτ’ άλλο.

(..)

Όταν αρρώστησε πολύ, τον πήγανε για πρώτη φορά έξω στο νοσοκομείο. Όταν βγήκε από το νοσοκομείο και τον πέρασαν από το μοναστήρι της Σουρωτής, οι μοναχές τού ζήτησαν να τους πει κάτι πνευματικό κι εκείνος έκανε τον σαλό κι έλεγε, «δεν ξέρω τίποτε, δεν ακούω …».

Επί 56 χρόνια συνεχώς στο Περιβόλι της Παναγίας αγωνίσθηκε φιλότιμα για τη σωτηρία του. Για την Παναγία ήλθε στο θεομητροβάδιστο Άγιον Όρος, καθώς έλεγε.

Στις 13.10.1979 ταξίδεψε ειρηνικός για τη «ντόξα» τ’ ουρανού, φιλοξενούμενος ξανά, επί τρίμηνο, όλος χάρη και χαρά στη φιλόξενη μονή Σταυρονικήτα, στο κοιμητήρι της οποίας ενταφιάσθηκε αναμένοντας τη σάλπιγγα του αρχαγγέλου. Αναπαύεται το σώμα του εκεί και η ψυχή του περιπολεύει στους ουρανούς.

Ο τότε ηγούμενος της μονής Σταυρονικήτα έγραφε γι’ αυτόν: «Στο μοναστήρι μας έρχεται κάθε τόσο ένας γέρος ασκητής και ζητά λίγη βοήθεια. Μ’ αυτά που παίρνει τρέφεται εκείνος και βοηθεί και άλλους πιο γέρους από αυτόν … Ο Γέροντας αυτός παρ’ όλο ότι έχει περάσει τα 75 του χρόνια, δεν έχει απαίτηση να τον σέβεται κανείς. Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του σαν σκύλο. Βάζει μετάνοια και ζητά ευλογία από όλους, μοναχούς, δοκίμους και προσκυνητές. Έχει όμως ντυθεί με μια τέτοια ανέκφραστη χάρη, που γίνεται πανηγύρι χαράς κάθε φορά που θα έλθει στο μοναστήρι. Όλοι, μοναχοί και προσκυνητές, συγκεντρωνόμαστε γύρω του για να ακούσουμε τους λόγους της χάριτος που βγαίνουν από το στόμα του, για να φωτισθούμε από τη χαρά που εκπέμπει το πρόσωπό του, χωρίς εκείνος να το υποψιάζεται. Μοιάζει με τον αββά που ζήταγε από τον Θεό να μην τον δοξάσει επί της γης, και τόσο πολύ έλαμψε το πρόσωπό του, που δεν μπορούσε κανείς να το ατενίσει κατάματα».

Πηγή: Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Μέγα Γεροντικό εναρέτων αγιορειτών του εικοστού αιώνος Τόμος Β’ – 1956-1983, σελ.977-981 , Εκδόσεις Μυγδονία, Α΄ Έκδοσις, Σεπτέμβριος 2011.

***


Ο τότε ηγούμενος της μονής Σταυρονικήτα είπε σε μια ομιλία του γι’ αυτόν: «Ήταν κάποιος Ρουμάνος μοναχός, ο πατήρ Ενώχ, ο οποίος  ήταν πολύ απλός, είχε έρθει κάποτε στη Μονή μας και μας μίλησε για την Παναγία αλλά μας είπε δυο κουβέντες.

Μας είπε, «Πολύ μισάει ο διάβολος το Παναγία, και ξέρετε γιατί μισάει; Το μισάει γιατί εγέννησε τον Ιησού Χριστό».

Ξέρετε πρέπει να ζήσεις μια ζωή ολόκληρη για να φτάσεις να γεννήσεις αυτή τη φράση. Και να είναι μόνο αυτή η φράση της ζωής σου.


***


Ενώχ μοναχός Καψαλιώτης


Ο άγιος Ρουμάνος ασκητής Ενώχ

έφερε να πουλήσει

σουσούρες στο κονάκι

κι ο Γέροντας τον δοκίμαζε

να τις αφήσει ευλογία.

Οι θάμνοι του Θεού είναι,

εγκώ τον κόπο μόνο έβαλα,

να ‘ναι ευλογημένο, είπε,

και χάθηκε το δρόμο για τη Σκήτη.

Την άλλη ημέρα στις Ώρες

ο Γερο-Ενώχ κατά Χριστόν σαλός κοιμήθηκε

κι ο Επίτροπος

έμεινε να μετράει το χρέος…

(Ι. Μ. Χατζηφώτης, Τ’ Αγιονορίτικα)


***


Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης


Μακάριοι όσοι κατόρθωσαν να ζούν στην αφάνεια και απέκτησαν μεγάλες αρετές και δεν απέκτησαν ούτε και μικρό όνομα

Μακάριοι όσοι δεν κηρύττουν με λόγια το Ευαγγέλιο, αλλά το ζούνε και κηρύττουν με την σιωπή τους, με την Χάρη του Θεού, η οποία και τους προδίδει.

Μακάριοι όσοι κατόρθωσαν να κάνουν τον παλαβό και με αυτόν τον τρόπο προφύλαξαν τον πνευματικό τους πλούτο.

Μακάριοι όμως είναι αυτοί που έχουν μια φωλιά, για να κουρνιάζουν, και λίγα τρόφιμα και σκεπάσματα, κατά τον θείο Παύλο, και με αυτόν τον τρόπο κατόρθωσαν και αποξενώθηκαν από τον μάταιο κόσμο, και την γη την χρησιμοποιούν ως υποπόδιο, σαν παιδιά του Θεού, και ο νούς τους βρίσκεται συνέχεια κοντά στον Καλό Πατέρα τους Θεό.


 


πηγή


yiorgosthalassis.blogspot.com


Αναρτήθηκε από zenjt στις 9:31 μ.μ.  

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου


Ετικέτες ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ


Ο Γέροντας Αλύπιος Μονής Δοχειαρίου σ’ Άγιον Όρος λέει ένα αυτοσχέδιο Πολυχρόνιο ψαλτοτράγουδο προς τιμήν του κανονικού Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριου που είχε γεννέθλια! BINTEO. ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

Ο Γέροντας Αλύπιος Μονής Δοχειαρίου σ’ Άγιον Όρος λέει ένα αυτοσχέδιο Πολυχρόνιο ψαλτοτράγουδο προς τιμήν του κανονικού Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριου που είχε γεννέθλια! BINTEO.

 

Ο Γέροντας Αλύπιος της Μονής Δοχειαρίου στο Άγιον Όρος λέει ένα αυτοσχέδιο Πολυχρόνιο

ψαλτοτράγουδο προς τιμήν του κανονικού Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριου που αυτές τις μέρες είχε γεννέθλια είναι σήμερα αισίως 79 ετών παρά τον πόλεμο πανταχόθεν που υφίσταται. Η μονή Δοχειαρίου έχει αγαστές σχέσεις με τον Μητροπολίτη Ονούφριο πιστούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες του ποιμνίου του από την εποχή που ηγούμενος στη Μονή ήταν ο Άγιος Γέροντας Γρηγόριος πολυχαρισμαστικός και χαρισματούχος Γέροντας ένας πραγματικός στάρ-ετς . Eίναι από τους άγιους που συγκρούονται με το κατεστημένο δεν είναι οσφυοκάμπτες και κολαούζοι της εξουσίας.

Άγιος Γέροντας σαν τον Άγιο Αμβρόσιο Μεδιολάνων τον Αη Γιάννη το Χρυσόστομο τον Μ Αθανάσιο τον Άγιο Γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο τον Άγιο Αθανάσιο Πάριο άγιοΙωάννη Δαμασκηνό (τονακρωτηρίασε η εξουσία) Όσιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός ( τον κλείσαν σε ψυχιατρείο γιατί ασκούσε ακτιβιστική κριτική στους κοσμοκράτορες της εποχής του) Άγιο Λουκά Συμφερούπολης (εξορίστηκε και φυλακίστηκε γιατί εναντιώθηκε στην εξουσία) και όλους τους μάρτυρες των πρώτων αιώνων που διαφοροποιήθηκαν από τις αρχές και εξουσίες του σκότους) και τόσους άλλους..

ΑγιοΠροδρομίτες αντισυμβατικοί εκκλησιαστικοί αντικομφορμιστές … η συνείδηση της Εκκλησίας στα σκοτεινά χρόνια..

+ Γέροντας Γρηγόριος Ηγούμενος Μονής Δοχειαρίου Αγ. Όρους: ”Μακριά από την Ευρώπη, μακριά από την Αμερική καθήστε κοντά στους Ρώσους που είναι ομόδοξοι” (ΒΙΝΤΕΟ) Γέροντας….ένας πραγματικός σταρ-ετς στην ταινία ”Που είσαι Αδάμ;”

H εποχή μας πόσο πιο αθώα είναι από τις προηγούμενες τόσο πια η κανονικότητα την έχει κατακλύσει που δεν έχει χώρο για Ομολογητές;

Και οι Ομολογητές ποιοι είναι είναι αυτοί που ορθοτομούντες τον λόγο της αληθείας σε κάθε περίοδο εναντιώνονται στις στρεβλώσεις που επιβάλει κάθε φορά είτε η κοσμική είτε η εκκλησιαστική εξουσία είτε και οι 2 μαζί ως διαπλεκόμενες σιαμαίες αρχές.

Γρηγόριος σάρκασε τον αιώνα απατεώνα ……και αγίασε ως και σήμερα η παρουσία του είναι καταλυτική σε ζωές ανθρώπων και πολλοί έχουν να διηγηθούν πολλά επ΄αυτού. Αφού οι δίκαιοι δεν πεθαίνουν..

Η Βουλή Ουκρανίας ψήφισε πρόσφατα την απαγόρευση της Εκκλησίας που ηγείται ο Ονούφριος που είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη Εκκλησία Ουκρανίας και πάντα είναι προς υπογραφή από Ζελένσκι..

Γέροντας Γρηγόριος ο Ηγούμενος της Δοχειαρίου και ο Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος σε συνάντηση τους στο Άγιον Όρος..(συλλεκτικό)

dimpenews.com

+Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης ή της Αριζόνας – 8-12-2019





Ξημερώματα Κυριακής 8 Δεκεμβρίου  2019 , γύρω στις 7:οο το πρωί, ώρα Ελλάδος και 22.00 ώρα Αμερικής, κοιμήθηκε εν Κυρίω ο Γέροντας Εφραίμ στην Αριζόνα.

Ο Γέροντας πλήθους Μονών μετά από πολύχρονη ασθένεια έφυγε από τη ζωή αφήνοντας ένα πολύ ευλογημένο έργο ως παρακαταθήκη.

Πνευματικός γόνος του συγχρόνου Οσίου Πατρός Ιωσήφ του Ησυχαστού, ο Γέροντας Εφραίμ έλαβε κοντά του σπουδαία πνευματική μόρφωση και ασκητικό φρόνημα. 

 

Μετά την κοίμησή του, ο Γέροντας Εφραίμ δημιουργεί την δική του συνοδεία και σύντομα καλείται να αναλάβει την Ιερά Μονή του Φιλοθέου στο Άγιον Όρος. Το κοινόβιο αυτό γνωρίζει σπουδαία πνευματική άνθιση σε ελάχιστα χρόνια και εξ αυτού επανδρώνονται άλλα τρία αγιορείτικα Κοινόβια και Σκήτες. Ο αριθμός των γυναικείων Μονών που ιδρύθηκαν ή επανδρώθηκαν υπό την πνευματική του καθοδήγηση είναι πολύ μεγαλύτερος.

Αυτό όμως που τον έχει καταστήσει παγκοσμίως γνωστό είναι η μεγάλη πνευματική κίνηση που έχει δημιουργήσει στην Αμερική.

 

 Με κέντρο την Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα έχει δημιουργήσει περίπου είκοσι μοναστικές αδελφότητες με σπουδαίο ιεραποστολικό έργο.

Ο Γέροντας διακατέχεται από το χάρισμα του λόγου. Αν και ομιλεί πολύ απλά τα λόγια του είναι μεστά βαθύτατων πνευματικών νοημάτων. Οι ομιλίες του είναι για όλους ένα σπουδαίο σχολείο ορθοδόξου πνευματικότητος.

 

Δυο λόγια για τη ζωή του Γέροντα.

Ο Γέροντας Εφραίμ γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1928 στον Βόλο ως Ιωάννης Μωραΐτης. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη φτώχεια, βοηθώντας τον πατέρα του στην εργασία του, αλλά πάντα ακολουθούσε το ευσεβές παράδειγμα της μητέρας του, η οποία έγινε αργότερα μοναχή με το όνομα Θεοφανώ.

Σε ηλικία 14 χρονών άρχισε να λαχταρά τον μοναχισμό, αλλά δεν πήρε ευλογία από τον πνευματικό να πάει στο Άγιο Όρος έως ότου έγινε 19 χρονών.

Με την άφιξη του στο Άγιο Όρος, στις 26 Σεπτεμβρίου 1947, πήγε κατευθείαν στον γέροντα Ιωσήφ (Ησυχαστή), στη σπηλιά του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος τον αποδέχτηκε στην αδελφότητα του, και έκανε την κουρά του 9 μήνες αργότερα το 1948 με το όνομα Εφραίμ.

Από υπακοή στο γέροντά του, ο μοναχός Εφραίμ χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια ιερέας.

Η ζωή στην αδελφότητα του γέροντος Ιωσήφ ήταν πολύ αυστηρή και απολύτως ασκητική.

Μετά την κοίμηση του γέροντος Ιωσήφ το 1959, συγκεντρώθηκαν αρκετοί μοναχοί γύρω από γέροντα Εφραίμ που τον είχαν ως πνευματικό πατέρα.

Το 1973 η αδελφότητά του μετακόμισε στην Ιερά Μονή Φιλοθέου όπου έγινε και ηγούμενός της. Λόγω της φήμης του γέροντος Εφραίμ, η μοναστική αδελφότητα μεγάλωσε γρήγορα.

Του ζητήθηκε από την επιστασία του Αγίου Όρου, να αναβιώσει και να επανδρώσει πολλά μοναστήρια στο Άγιο Όρος τα οποία έπασχαν από λειψανδρία, όπως του Ξηροποτάμου, Κωνσταμονίτου και Καρακάλλου. Αυτά τα μοναστήρια βρέθηκαν κάτω από την πνευματική του καθοδήγηση.

 

Επίσης υπάρχουν πολλά άλλα μοναστήρια στην Ελλάδα κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του γέροντος Εφραίμ, όπως η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στις Σέρρες, της Παναγίας της Οδηγήτριας στην Πορταριά Βόλου και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (πρώην μετόχι της Φιλοθέου) στη νήσο της Θάσου.

Το 1979 έφθασε στον Καναδά για λόγους υγείας.

 

Ο π.Εφραίμ, μόλις έφθασε στον Καναδά και άρχισε τις εξετάσεις στους γιατρούς, συγχρόνως άρχισε να εξομολογεί, να νουθετεί και να διδάσκει τους απόδημους Έλληνες. Η ποιμαντική του δράση, κατόπιν προσκλήσεων, από τον Καναδά εξαπλώθηκε στις Η.Π.Α. Έκτοτε οι επισκέψεις συνεχίσθηκαν και η ποιμαντική προσφορά του όλο και αυξανόταν.

Τότε σιγά-σιγά άρχισε να καλλιεργείται η σκέψη να ιδρυθεί μοναστήρι στην Αμερική, ώστε ο απόδημος ελληνισμός να έχει μια μόνιμη βάση πνευματικού ανεφοδιασμού. Πράγματι άρχισαν ενέργειες και ιδρύθηκαν στην αρχή δύο μοναστήρια, το ένα στο Μόντρεαλ του Καναδά και το άλλο στο Πίτσμπουργκ των Η.Π.Α. Έγινε συνέχεια με την ίδρυση και άλλων μοναστηριών, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν 19 μοναστήρια και να δημιουργούνται άλλα δύο αυτή τη στιγμή.

Συνέχισε να είναι πνευματικός πατέρας ιερών μονών στο Άγιο Όρος και 8 γυναικείων μοναστηριών σε όλη την Ελλάδα, αλλά καθώς δεν ήταν πρακτικό να είναι ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου, καθώς έλειπε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Βόρεια Αμερική, παραιτήθηκε το 1990.

 

Στην Αμερική έως σήμερα έχει ιδρύσει 19 μοναστήρια, 17 είναι στις Η.Π.Α. και τα 2 είναι στον Καναδά (ανδρικά και γυναικεία), τα οποία υπάγονται στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και Καναδά.

Τα μοναστήρια είναι τα εξής:

Δυο στη Φλόριντα,

Δύο στο Τέξας,

Δύο στο Σικάγο,

Δύο στη νότια Καρολίνα,

Ρνα στη Νέα Υόρκη,

Ενα στην Ουάσιγκτον,

Ενα στην Πενσυλβανία,

Ενα στην Καλιφόρνια,

Ενα στο Ιλινόις,

Ενα στο Μίτσιγκαν,

Ενα στο Μόντρεαλ, και

Ενα στο Τορόντο,

αφιερωμένα στο Χριστό, στην Παναγία

και σε διαφόρους Αγίους.

Επίσης έχει κατασκευάσει ένα γηροκομείο.

 

Μέχρι σήμερα Κυριακή 8 Δεκεμβρίου ο Γέροντας Εφραίμ μόναζε στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην έρημο της Αριζόνας, λίγη ώρα μακριά από την πρωτεύουσα της Αριζόνας το Phoenix και κοντά στην πόλη Florence.

 

Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου

Η ίδρυση και κατασκευή της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου ξεκίνησε το 1995. Η Ιερά Μονή είναι ανδρική και λειτουργεί με περίπου 35 μοναχούς από διάφορες εθνικότητες, με ηγούμενο τον αγιορετίτη ιερομόναχο π. Παϊσιο που προέρχεται από το Άγιο Όρος.

Το μοναστήρι έχει τώρα έκταση 2000 στρεμμάτων και το επισκέπτονται καθημερινά πολλοί προσκυνητές από όλο τον κόσμο.

Το μοναστήρι του Αγ. Αντωνίου είναι κοινόβιο με 5 εκκλησίες, του Αγ. Αντωνίου και Αγ. Νεκταρίου, του Αγ.Νικολάου, η οποία είναι πετρόκτιστη, του Αγ. Σεραφείμ, του Αγ. Δημητρίου, ρωσικού τύπου, και του Αγ. Γεωργίου. Κοντά στο μοναστήρι πάνω σε ένα λοφίσκο επίσης είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όμοιο με τα εκκλησάκια της Σαντορίνης, με χρώματα του μπλε και του άσπρου.

Το μοναστήρι προσφέρει συσσίτια για φτωχούς και σε δημιούργησε ίδρυμα για φτωχές και εγκαταλειμμένες γυναίκες στην πόλη του Tuscon.

Οι μοναχοί από την Ελλάδα είναι ελάχιστοι, η πλειονότητα των μοναχών αποτελείται από γηγενείς ορθοδόξους της Αμερικής διαφόρων εθνοτήτων και από προσήλυτους. Η γλώσσα των ακολουθιών είναι η ελληνικής, καθώς όλοι οι μοναχοί μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και την βυζαντινή μουσική.

Οι μοναχοί ακολουθούν και εφαρμόζουν επακριβώς τις Βυζαντινές παρακαταθήκες, τις παραδόσεις, τις ιερές ακολουθίες, τις ολονυχτίες, τις προσευχές και τη ζωή με το ωράριο του Αγίου Όρους.]

 

Ας έχουμε την ευχή του και τις μεσιτείες στη ζωή μας.

 

"Αριζόνος το κλέος και του Όρους το βλάστημα, πάση δε οικουμένη αρετής τύπον γνήσιον, Εφραίμ Φιλοθεΐτην τιμήσωμεν πιστοί, τον ένθεον θεράποντα Χριστού• λόγοις θεοπνεύστοις νουθετούντα πάντας ημάς, δυνάμει Θείου Πνεύματος. Δόξα τω αγιάσαντι αυτόν, δόξα τω τοις θαυμασίοις Του, δόξα τω εν εσχάτοις καιροίς μορφαίς αγίαις δείξαντι".

 


 


trelogiannis.blogspot.com


Αναρτήθηκε από Ellinida στις 10:43 π.μ.  


Ετικέτες ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ

Πριν από 22 χρόνια ο Σχήμα-Αρχιμανδρίτης Στέφανος του Καρούλ (Μίλκοβιτς) εκοιμήθη εν Κυρίω /1922 - 12/04/2001/ Θαυμαστά γεγονότα!!

 




4 Δεκεμβρίου - Πριν από 22 χρόνια οΑρχιμανδρίτης Στέφανος του Καρούλ (Μίλκοβιτς) εκοιμήθη εν Κυρίω /1922 - 12/04/2001Ο Αθωνίτης ασκητής -Αρχιμανδρίτης Στέφανος, Σέρβος στην καταγωγή, αναφέρεται συχνά σε συνομιλίες των κατοίκων των καρουλιων  να είναι μοντέλο ευσέβεια για τους Καρουλιώτες μέχρι τώρα. Οι Ρώσοι έχουν εγκατασταθεί εδώ και πολύ καιρό στο Καρούλι, και ολόκληρη η ζωή του Αθωνίτη πρεσβύτερου ήταν στενά συνδεδεμένη με τον ρωσικό λαό μας.


Ακόμη και πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος μπήκε ως αρχάριος στο μοναστήρι Τουμάν στη Σερβία, όπου εκείνη την περίοδο δραστηριοποιούνταν η ρωσική αδελφότητα.


Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αντιφασίστας και συμμετείχε στην Αντίσταση. Και έτσι, μαζί με άλλους αντιστασιακούς, συνελήφθη και οδηγήθηκε σε εκτέλεση. Ο π. Στέφανος προσευχήθηκε και έκανε τάμα στη Μητέρα του Θεού ότι, αν επιζούσε, θα πήγαινε στον Άθωνα μοναχός.


Είπε: «Δύο άντρες με σήκωσαν όρθιο και ετοιμάστηκαν να με εκτελέσουν σε κοντινή απόσταση. Προσευχήθηκα και ένιωσα τις σφαίρες να καίνε τα ρούχα γύρω από το σώμα μου, αλλά ούτε μία δεν με χτύπησε. Έτρεξα να κρυφτώ, ψέκασαν πίσω μου με πολυβόλα. Έτρεξα και ούρλιαξε: «Μάνα του Θεού, σώσε με!» Μετά κοίταξα: όλα τα ρούχα ήταν καλυμμένα με σημάδια από σφαίρες, αλλά ούτε ένα δεν άγγιξε το σώμα».


Μετά από αυτή τη θαυματουργή διάσωση, έφυγε από τη Σερβία με τα πόδια στον Άθω, στις αρχές κιόλας της δεκαετίας του πενήντα. Πρώτα μπήκε στο σερβικό μοναστήρι Χιλανδάρη, όπου έμεινε μόνο για λίγο.


Έζησε με Ρώσους μοναχούς στο Καρυες μετά μόνος στο Στάρι Ρούσικα, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Καρούλια τον τόπο των πιο σκληρών άθλων του αθωνικού μοναχισμού. Ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος πέρασε εδώ πάνω από 40 χρόνια.


Στην Καρούλια ο γέροντας έκανε αυστηρή ασκητική ζωή και ήταν γνωστός σε όλη την Ελλάδα. Εκατοντάδες άνθρωποι ήρθαν σε αυτόν ή του έγραψαν για καθοδήγηση ή ζητώντας προσευχές.


Είχε βραβευμένο σταυρό με διακοσμήσεις. Και κάτι άλλο κρεμόταν σε ένα κορδόνι εκεί κοντά. Στην αρχή δεν ήταν ξεκάθαρο τι ήταν. Και τότε τα αδέρφια που επισκέπτονταν κατάλαβαν ότι ήταν ένα πιάτο με ταμπλέτες ασπιρίνης.


Δεν έλαβε ποτέ θεραπεία ούτε πήρε χάπια. Ήταν τόσο ειρωνικός με τους αδερφούς που επισκέπτονταν, προσκολλημένοι στην ιατρική: πολλοί περιμένουν να θεραπευθούν όχι με τον σταυρό, αλλά με χάπια. Υπάρχει ένας σταυρός, και υπάρχουν χάπια, και για πολλούς ανθρώπους, τα χάπια είναι προτιμότερα ως μέσο θεραπείας.


Μάλιστα, είπε ο πατέρας Στέφανος, η ψυχή πρέπει να περιποιηθεί με τον σταυρό και το σώμα με ραβδί. Και μια μέρα, όταν, μετά από μια βαριά αρρώστια, ζούσε τη ζωή του γεμάτη κατορθώματα, ήδη στη Σερβία, στην αυλή ενός σερβικού μοναστηριού, ήρθε κοντά του ένας ευγενής νεαρός επίσκοπος. Και του είπε κάτι που κατά την άποψη του Αθωνίτη γέροντα ήταν λάθος, και ο γέροντας «δίδαξε» τον επίσκοπο με το ραβδί του...


Κατά την παραμονή του στην Καρούλα ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος λειτουργούσε καθημερινά τη Θεία Λειτουργία. Επιπλέον, συχνά έπρεπε να υπηρετήσει μόνος του, αφού όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε ουσιαστικά κανέναν αρχάριο. Ο πατέρας Στέφανος ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος της προσευχής και ο κόσμος, γνωρίζοντας αυτό, τον σεβόταν και τον αγαπούσε...


Μνήμησε εκατοντάδες ονόματα κάθε βράδυ, εκτελώντας προσκομιδή, συχνά χωρίς μνημόσυνο, απέξω. Είχε πολλά πνευματικά τέκνα σε Ελλάδα, Σερβία, Γαλλία, μεταξύ των οποίων και Ρώσοι. Γνώριζε αρκετές ξένες γλώσσες, έγραφε πνευματικά άρθρα, οδηγίες δημόσιου χαρακτήρα, τα οποία δημοσίευσαν Έλληνες φίλοι του.


Είδαν πώς δούλευε ο γέρος στο πεζούλι, και ασπρισμένα περιστέρια συρρέουν και κάθισαν στους ώμους του, και όταν τελείωσε το γράψιμο, τα περιστέρια πέταξαν μακριά.


Αλλά περισσότερο από αυτά , μπήκε στην ιστορία του Άθω με τη φωτεινή του προσωπικότητα, που είχε ιδιαίτερο άρωμα σε όλα: στη φιγούρα του, στη ζωηρή επικοινωνία του με εκατοντάδες καλεσμένους, στα κατορθώματά του και στην ανοησία του.


Ο πατέρας Στέφανος άλλοτε συμπεριφερόταν σαν ανόητος, άλλοτε σοβαρός και μοιραζόταν την εμπειρία του από τη ζωή του Άθω σε όσους μπορούσαν να την αντιληφθούν. Με τον καιρό, η ανοησία κυρίευσε ολόκληρη την προσωπικότητά του και επιδεινώθηκε από γεροντικές αναπηρίες και ασθένειες, που παρέσυραν πολλούς που ήταν νέοι στη μοναστική ζωή και ανίκανοι να εκτιμήσουν τα κατορθώματα που έκαναν οι ασκητές στους σκληρούς και μάλιστα καλεσμένους από κάποια τρομερή Καρούλα.


Υπάρχουν το Εξωτερικό Καρούλι και το Εσωτερικό ή Τρομακτικό, που ονομάζονται έτσι επειδή τα κελιά των μοναχών βρίσκονται ακριβώς στους βράχους· για να σκαρφαλώσετε εκεί και γενικά να μετακινηθείτε, πρέπει να κρατηθείτε από αλυσίδες και σύρμα, κάτι που είναι επικίνδυνο και απλά τρομακτικό. Δεν μπορούν όλοι να μπουν στο Εσωτερικό Καρούλι: μόνο όσοι είναι ευλογημένοι από την Υπεραγία Θεοτόκο...


Ο π. Στέφανος με κάθε δυνατό τρόπο  δεν σεβόταν την εξωτερική ευσέβεια και τελετουργία, μπορούσε να φορέσει αθλητική φόρμα, ή να εκφράσει με άλλους τρόπους. επιφυλακτική στάση απέναντι σε οτιδήποτε εξωτερικό.


Ο σχεδόν ογδόνταχρονος γέρος είχε γαλανά μάτια σαν τον ουρανό, δεν είχε πλυθεί πολλά χρόνια σύμφωνα με το έθιμο των Αθωνιτών μοναχών και δεν είχε μυρωδιά. Έτρωγε λίγο και προτιμούσε τη ξηροφαγία: είχε πάντα ξερό φιδέ στις τσέπες του, που έτρωγε μόνος του και  τάιζε  καί τα πουλιά.


Την ημέρα του Ευαγγελισμού, κατέβασε ένα δίχτυ από έναν γκρεμό στη θάλασσα και ρώτησα: «Μάνα του Θεού, στείλε μου λίγο ψάρι». Το τράβηξε αμέσως έξω, και υπήρχε πάντα ένα ψάρι στο δίχτυ.


Όταν επισκεύαζε το ερειπωμένο κελί του, ένας από τους φίλους του έφερε οικοδομικά υλικά. Αυτός ο φίλος είχε μια πεντάχρονη κόρη, τη Δέσποινα. Κι έτσι, όταν ο γέροντας χρειάστηκε τη βοήθεια του φίλου του, βγήκε στη θάλασσα και ρώτησε δυνατά: «Δέσποινα, πες στον μπαμπά να έρθει σε μένα, τον χρειάζομαι!».


Και το κορίτσι έτρεξε στον πατέρα της: «Μπαμπά, ο πατέρας Στέφαν σε καλεί». Γιατί δεν έκανε αυτό το αίτημα απευθείας στον φίλο του; Ίσως το παιδί, λόγω της αγνότητάς του, να άκουγε καλύτερα το πνευματικό κάλεσμα, ποιος ξέρει...


Κι έτσι, όταν ήρθε ένας φίλος, ρώτησε: «Πάτερ Στέφανε, αλήθεια με κάλεσες;» Και ο γέροντας απάντησε: «Ναι, ζήτησα από τη Δέσποινα να σου πει ότι σε περιμένω».


Του εμφανίστηκε η Μητέρα του Θεού. Τον καταδίωξε βέβαια και ο δαιμονικός κόσμος. Κάποτε τον ρώτησαν: «Πατέρα, μάλλον είδες δαίμονες στην Καρούλα;» Μου απάντησε: «Στην αρχή τους φοβόμουν. Και μετά σκέφτομαι: Έχω ένα σταυρό, αυτό είναι το κελί μου. Γιατί περπατάνε εδώ;


Έπαιζε τον ανόητο, καλύπτοντας τα πνευματικά του χαρίσματα με ανοησία. Αν ερχόντουσαν οι Ρώσοι, ο πατέρας Στέφαν τραγούδησε το «Βράδια της Μόσχας». Κι έτσι, όταν μια μέρα του ήρθε ένας Ρώσος αδελφός, τους τραγούδησε ένα τραγούδι και μετά έβαλε ένα μπρίκι στη φωτιά για να τους κεράσει τσάι.


Ένας από τους δικούς μας, κοιτάζοντας τον ερημίτη, σκέφτηκε δύσπιστα: κάποιος γέρος τραγουδάει τραγούδια - κι αυτός είναι ο γέρος της προσευχής;!


Και το μπρίκι ήταν παλιό, καπνιστό, χωρίς χερούλι, μόνο κόρνα. Και όταν το νερό στο μπρίκι έβρασε, ο πατέρας Στέφαν το πήρε από τα πλάγια με τα δύο χέρια κατευθείαν από τη φωτιά και άρχισε να ρίχνει τσάι σε κούπες. Τα αδέρφια μας το είδαν με τρόμο: ο βραστήρας ήταν καυτός. Και ο γέροντας έχυσε ήρεμα το τσάι και δεν έλαβε κανένα έγκαυμα.


Ο δαιμονικός κόσμος τον εκδικήθηκε τρομερά για τα κατορθώματα και τις προσευχές του, για την ασκητική του ζωή. Όταν η Αμερική βομβάρδισε τη Σερβία, ο γέροντας προσευχόταν θερμά, κάνοντας την πνευματική του προσφορά στην υπεράσπιση της Πατρίδας.


Και η θλίψη του μεταδόθηκε τόσο πολύ, που βίωσε βαριά πνευματική ταλαιπωρία. Αυτή τη στιγμή το κελί του κάηκε. Κάηκε και ο ναός του, και δύο χειμώνες αναγκάστηκε να ζήσει σε μια σπηλιά· δεν είχε ούτε καταφύγιο, ούτε ναό.


Υπήρχαν πνευματικοί λόγοι για αυτό; Μπορούμε μόνο να μαντέψουμε για αυτό. Και όταν μπήκε στη σπηλιά, συνεχίζοντας να προσεύχεται για τους συμπατριώτες του που πέθαιναν στις φλόγες των εκρήξεων, η σπηλιά πήρε και αυτή φωτιά, και η φωτιά άρχισε να αναβλύζει από τα τείχη της σπηλιάς του. Οι πέτρινοι τοίχοι της σπηλιάς - και τώρα η φωτιά ερχόταν από τους τοίχους.


Αυτό συνέβη τη στιγμή που αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν την πατρίδα του τη Σερβία το 1999. Προσευχήθηκε, φυσικά, για τον λαό του, για τη Σερβική Εκκλησία, για την Πατρίδα. Πιθανότατα τότε πήρε πάνω του λίγη από αυτή τη φονική φωτιά. Αυτή η καταπληκτική φωτιά έκαψε ό,τι είχε πάνω σε αυτόν τον βράχο.


Ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος έσκαψε εκεί έναν τάφο για τον εαυτό του, σύμφωνα με το αθωνικό έθιμο, και του έβαλε ένα σταυρό. Στη συνέχεια όμως ο σταυρός κάηκε. Ο Κύριος όρισε διαφορετικά...


Από εκεί μεταφέρθηκε στη Σερβία, στο μοναστήρι Slantsy κοντά στο Βελιγράδι, που είναι η αυλή της μονής Hilandar. Εκεί ο Σχήμα-Αρχιμανδρίτης Στέφανος συνάντησε τον θάνατο του στην εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου το 2001.

 

yiorgosthalassis.blogspot.com 

Αναρτήθηκε από Ellinida στις 11:06 π.μ.  

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

BlogThis!

Μοιραστείτε το στο Twitter

Μοιραστείτε το στο Facebook

Κοινοποίηση στο Pinterest

Ετικέτες ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ

Ο Βίος του Γέροντος Παρηγορητή Βαρνάβα της Γεθσημανής.ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ

 


Ο μελλοντικός πρεσβύτερος πατέρας Varnava (στον κόσμο Vasily Ilyich Merkulov) γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1831 σε μια οικογένεια δουλοπάροικων στο χωριό Prudishchi, στην επαρχία Tula. Σύντομα η οικογένεια πουλήθηκε στον γαιοκτήμονα Skuratov, ο οποίος τους μετέφερε στο χωριό Narofominskoye (τώρα Naro-Fominsk) κοντά στη Μόσχα. Το αγόρι βαφτίστηκε στις 29 Ιανουαρίου, ανήμερα της μνήμης των Τριών Ιεραρχών, και στη βάπτιση ονομάστηκε Βασίλειος (προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου). Οι γονείς του ήταν καλοί χριστιανοί, διακρίνονταν από υπομονή και υποταγή στο θέλημα του Θεού και αγαπούσαν τον ναό και τη λατρεία του Θεού. Όταν το αγόρι μεγάλωσε, άρχισαν να του διδάσκουν το εμπόριο των υδραυλικών με εντολή του ιδιοκτήτη. Η κύρια χαρά του αγοριού ήταν η επίσκεψη στο Ερμιτάζ Trinity-Odigitrievskaya Zosima κοντά στο χωριό Naro-Fominsk. Εκεί πήγε στον ερημίτη γέροντα Γερόντιο, ο οποίος έζησε μια ζωή ερημίτη κοντά στην έρημο. Ο Γέροντας Γερόντιος, λέγεται στο χρονικό, ερωτεύτηκε ιδιαίτερα τον ευσεβή και θεοσεβούμενο Βασίλειο. Η απόφαση να μπει στο μοναστήρι ήρθε στον Βασίλη τη δεκαετία του '40. Άρχισε να προετοιμάζεται σταδιακά για αυτό υπό την καθοδήγηση του Γέροντα Γεροντίου. Η τελική απόφαση ήρθε στα τέλη του 1850 στο ιερό του Αγίου Σεργίου του Ραντόνεζ. Επιστρέφοντας στο σπίτι ζήτησε την ευλογία του Γέροντα Γεροντίου. Το 1851, σε ηλικία 20 ετών, ο Βασίλης δέχτηκε την ευλογία των γονιών του (προφανώς δεν υπήρχαν εμπόδια από την πλευρά του γαιοκτήμονα και ο νεαρός αφέθηκε αμέσως ελεύθερος) και την ίδια χρονιά εισήλθε


στη Λαύρα της Αγίας Τριάδας του Αγ. Σεργίου, το μοναστήρι του Αγίου Σεργίου. Τον ακολούθησε και ο γέροντάς του Γερόντιος στη Λαύρα, σαν νοσοκόμα που ακολουθεί θηλάζον. Στη συνέχεια, ο π. Γερόντιος δέχτηκε το σχήμα στη Λαύρα με το όνομα Γρηγόριος. Κυβερνήτης της Λαύρας εκείνη την εποχή ήταν ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος (Μεντβέντεφ· + 1877), παλαιότερα πνευματικός γιος του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ. Ο μοναχός τον ευλόγησε να δεχτεί την κυβερνήτη της Λαύρας και του έδωσε την οδηγία «να είσαι ελεήμων και συγκαταβατικός στους αδελφούς: να είσαι μητέρα, και όχι πατέρας στους αδελφούς, και γενικά να είσαι ελεήμων και ταπεινός απέναντι σε όλους. Η ταπεινοφροσύνη και η προσοχή στη ζωή είναι η ομορφιά των αρετών». Ο κυβερνήτης της Λαύρας, πατήρ Αντώνιος, από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε τον νεαρό αρχάριο με ιδιαίτερη προσοχή και στη συνέχεια τον σεβάστηκε και τον τίμησε. Για παράδειγμα, μέσα σε ένα μήνα ο Βασίλι θέλησε να μετακομίσει σε ένα πιο απομονωμένο μέρος - το μοναστήρι της Γεθσημανής και έλαβε άδεια από τον κυβερνήτη. Ο πνευματικός του πατέρας, Σχημαμόνας Γρηγόριος, τον εμπιστεύτηκε στην υπακοή του πρεσβύτερου μοναχού Δανιήλ, ο οποίος ζούσε στο δάσος Κορμπούχα, γύρω από το μοναστήρι της Γεθσημανής. Στον νεαρό δόθηκε η υπακοή ενός μηχανικού στο μοναστήρι. Ο Γέροντας Δανιήλ μεγάλωσε το κατοικίδιό του και του έμαθε να απορρίπτει εντελώς τη δική του θέληση και συλλογισμό, ακόμη και σε πράξεις που φαινόταν εντελώς καλές. «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα χωρίς την ευλογία του πρεσβύτερου», θυμάται αργότερα ο Γέροντας Βαρνάβας, «διαφορετικά ο ιερέας θα με τιμωρούσε αυστηρά για την αυτοβούλησή μου.

Ο Βασίλι πέρασε αρκετά χρόνια στην υπακοή στα υδραυλικά. Κατόπιν του ανατέθηκε στο κουτί των κεριών και έλαβε επίσης την ευλογία να διαβάσει τον Απόστολο και τις διδασκαλίες από τον Πρόλογο στην εκκλησία. Στη συνέχεια, γύρω στο 1859, μεταφέρθηκε στο Τμήμα Σπηλαίων της μονής (το μελλοντικό μοναστήρι Chernigov), όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. Του δόθηκε η υπακοή των οδηγών προσκυνητών μέσω των σπηλαίων. Παράλληλα, υπηρέτησε ως κελί συνοδός του πρεσβύτερου μοναχού του Δανιήλ. Περνούσε όλο τον χρόνο ελεύθερος από την υπακοή σε μοναξιά με τον γέροντα, στην προσευχή, διαβάζοντας τις Αγίες Γραφές και μελετώντας τα έργα των αγίων πατέρων. Με την ευλογία του γέροντά του, επισκέφτηκε και τον πρώτο του μέντορα, Σχημαμονάχο Γρηγόριο.


Στην ετοιμοθάνατη ασθένειά του (στα τέλη του 1861), ο Γέροντας Γρηγόριος μίλησε για τελευταία φορά με τον Βασίλη και του ανακοίνωσε το θέλημα του Θεού: να αναλάβει το κατόρθωμα της πρεσβείας μετά το θάνατο και των δύο μεντόρων του, δηλαδή , αυτός, ο Σχημονάχος Γρηγόριος και ο πατήρ Δανιήλ. Ο πρεσβύτερος και αρχηγός κληροδότησε στο πνευματικό του παιδί και μαθητή να αγαπά όποιον έρχεται και να μην αρνείται συμβουλές και οδηγίες σε κανέναν. Ταυτόχρονα, του έδωσε δύο μεγάλα πρόσφορα και κληροδότησε στον μαθητή του: «Τάισε τους πεινασμένους με λόγια και ψωμί, όπως θέλει ο Θεός!». Στο τέλος της συνομιλίας, ο Γέροντας Γρηγόριος αποκάλυψε στον μαθητή του έναν άλλο σκοπό του Θεού: επρόκειτο να ιδρύσει ένα γυναικείο μοναστήρι, επιπλέον, μακριά από τη Μόσχα, σε μέρη μολυσμένα βαριά από σχίσμα (έλλειψη ιεροσύνης). Η ίδια η Βασίλισσα του Ουρανού θα φροντίσει το μελλοντικό μοναστήρι και θα υποδείξει τη θέση του. Στο όνομά της να καθαγιαστεί το μοναστήρι.

Ο Βασίλι, με πολλά δάκρυα, παρακάλεσε τον γέροντα να μην του βάλει βάρος που ξεπερνούσε τις δυνάμεις του, αλλά εκείνος απάντησε λέγοντάς του: «Δεν είναι δικό μου θέλημα γι' αυτό, αλλά το θέλημα του Θεού να γίνει σε σένα! Μην παραπονιέστε για το βάρος του σταυρού, ο Κύριος θα είναι βοηθός σας. Χωρίς τη βοήθεια του Θεού είναι δύσκολο και αφόρητο».


Δύο ημέρες αργότερα, στις 2 Ιανουαρίου 1862 (την ημέρα της κοιμήσεως του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ), πέθανε ο Γέροντας Σχημονάχος Γρηγόριος (ενταφιασμένος στη Λαύρα Τριάδας-Σεργίου κοντά στην εκκλησία του Σμολένσκ).


Αλλά η Γεθσημανή έφερε κάποια παρηγοριά. Ο Βασίλι, με θλίψη, έσπευσε στον άλλο μέντορά του, τον πατέρα Δανιήλ. Και τότε μια μέρα του είπε τη λύπη του ότι η υπακοή που του εμπιστεύτηκε ο γέροντας - «το αβάσταχτο βάρος της γεροντικότητας και η ίδρυση γυναικείου μοναστηριού - έμεινε μαζί του. Αλλά άκουσε το ίδιο πράγμα από τον πατέρα Δανιήλ: «Πρέπει να αποδεχτείς την επιβεβλημένη διαθήκη με υποταγή στο θέλημα του Θεού και να υπηρετήσεις με αγάπη την ανθρωπότητα που υποφέρει». Αλλά όσο σκληρή κι αν ήταν αυτή η υπακοή για τον Βασίλη, τα λόγια του γέροντα: «Ας γίνει όπως θέλει ο Θεός!» - καθησύχασε.


Το 1863, ο πρεσβύτερος αρχάριος Βασίλι, που ήταν μόλις 32 ετών, έγινε ο ιδρυτής, ο διοργανωτής και ο πνευματικός ηγέτης ενός νέου κοινοτικού γυναικείου μοναστηριού, το οποίο ίδρυσε κοντά στο μεγάλο εμπορικό χωριό Vyksa, στην επαρχία Nizhny Novgorod (τώρα η πόλη Vyksa , περιοχή Νίζνι Νόβγκοροντ). Το μοναστήρι κτίστηκε με την ευλογία της ίδιας της Θεοτόκου προς τιμήν της Ιβήρων Εικόνας Της.


Μια διαθήκη του πρώτου του μέντορα και φίλου, του πατέρα Γρηγορίου - η ίδρυση ενός κοινοτικού γυναικείου μοναστηριού - ο πατέρας Βασίλι δέχτηκε και άρχισε να την εκπληρώνει. Αλλά έμεινε μια δεύτερη θέληση - μια ευλογία για το κατόρθωμα του γήρατος. Και ο Βασίλι ήλπιζε κρυφά ότι αυτό το κύπελλο θα περνούσε από αυτόν. Αλλά το 1865, ο πρεσβύτερος του, ο πατέρας Δανιήλ, άρχισε πάλι με μια υπενθύμιση - να αποδεχτεί το εγκαταλειμμένο κατόρθωμα της πρεσβείας. Και όταν ο πατέρας Βασίλι άρχισε να αρνείται, ο λαιμός του πατέρα Δανιήλ άρχισε να αιμορραγεί και ο πνευματικός του πατέρας πέθανε στην αγκαλιά του. Έτσι ο μοναχός Βασίλειος έλαβε αυτή την τελευταία νουθεσία άνωθεν και με ευλάβεια και αγάπη δέχτηκε τον σταυρό που προοριζόταν γι' αυτόν.


Στις 27 Νοεμβρίου 1866, την ημέρα του εορτασμού της θαυματουργής εικόνας του Σημείου της Μητέρας του Θεού, ο αρχάριος Βασίλι μετατράπηκε σε μανδύα με το όνομα Βαρνάβας (που μεταφράστηκε από τα εβραϊκά ως «γιος της παρηγοριάς») - προς τιμήν του αποστόλου Βαρνάβα από την ηλικία των 70 ετών (4 Ιανουαρίου και 11 Ιουνίου). Η ζωή του άρχισε να παίρνει το όνομά του· ο πατέρας Βαρνάβας μπήκε στα χρονικά της Ρωσικής Εκκλησίας ως «πρεσβύτερος-παρηγορητής».


Το έτος 1869 σημαδεύτηκε για εμάς από ένα μεγάλο γεγονός στη ζωή της Εκκλησίας που έλαβε χώρα στη γη της Μόσχας - η εμφάνιση της θαυματουργής εικόνας Chernigov της Μητέρας του Θεού στη Σκήτη της Γεθσημανή, η οποία εμφανίστηκε την 1η Σεπτεμβρίου, την ανήμερα της εκκλησιαστικής πρωτοχρονιάς, στο Τμήμα Σπηλαίων της Σκήτης της Γεθσημανής, δηλαδή σε εκείνο ακριβώς το μοναστήρι, όπου ο πατήρ Βαρνάβας ήταν κολλητός εδώ και 10 χρόνια.


Το μεγάλο έλεος της Υπεραγίας Θεοτόκου ήλθε σε βοήθεια της μέλλουσας πρεσβυτέρας· πολλές θεραπείες από κάθε είδους ανίατες ασθένειες έγιναν μπροστά στη νεοεμφανιζόμενη θαυματουργή εικόνα. Η θαυματουργή εικόνα του Chernigov-Gethsemane παρέμεινε στο σπήλαιο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ μέχρι τον Νοέμβριο του 1922, όταν ο ναός έκλεισε. Από τη θαυματουργή εικόνα, οι άνθρωποι πήγαιναν στον γέροντα και έλαβαν τον λόγο της παρηγοριάς και της οικοδομής στις καρδιές τους, μαλακωμένοι από χάρη. Ο παρηγορητής πρεσβύτερος Βαρνάβας με αγάπη και πραότητα βοήθησε τους ανθρώπους να μετανοήσουν, και στη συνέχεια έδειξε με οξυδέρκεια το μέλλον και δίδαξε τις παλιές ευγενικές συμβουλές για το τι να κάνουν.


Στις 29 Αυγούστου 1871, ανήμερα του Αποκεφαλισμού του Ιωάννη του Προδρόμου, ο πατήρ Βαρνάβας χειροτονήθηκε στον βαθμό του ιεροδιάκονου. Έξι μήνες αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου 1872, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου, ο πατήρ Βαρνάβας χειροτονήθηκε ιερομόναχος. Τελικά, ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου 1873, με την ευλογία του κυβερνήτη της Λαύρας, Αρχιμανδρίτη Αντώνιου, διορίστηκε λαϊκός εξομολόγος του Τμήματος Σπηλαίων της Σκήτης της Γεθσημανής. Σύντομα διορίστηκε αδελφικός εξομολόγος της μονής και ήδη γύρω στο 1890 - εξομολόγος των πρεσβυτέρων αδελφών της μονής και των σπηλαίων. Αυτές είναι οι λεπτομέρειες της βιογραφίας του γέροντα. Αλλά η ιστορία της Λαύρας και των περιχώρων της υποδηλώνει ότι ήδη το 1871 ο πατέρας Βαρνάβας ήταν γέροντας και η ροή του κόσμου δεν μειώθηκε στη βεράντα του κελιού του. «Οι πόρτες του άθλιου κελιού του είναι εξίσου ανοιχτές σε όλους... είναι εξίσου προσβάσιμος σε όλους, θα χαιρετήσει όλους εξίσου με τον λόγο της πατρικής αγάπης, θα τους παρηγορήσει σαν αληθινός «υιός παρηγοριάς». Ο πατέρας Βαρνάβας ήταν ένας στοργικός πατέρας, ένας σοφός μέντορας, ένας ευγενικός και πιστός φίλος για τους επισκέπτες του. Ειλικρινά, από τα βάθη της καρδιάς του, χάρηκε με αυτούς που χαιρόταν, θρηνούσε με αυτούς που θρηνούσαν, ήταν σοβαρός και χρήσιμος συνομιλητής με σοβαρούς επιχειρηματίες, ήταν πατρικά συγκαταβατικός και στοργικός με τους νέους, χαιρόταν κοιτάζοντας τα παιδιά που πλησίαζαν με εμπιστοσύνη για μια ευλογία...»


Υπάρχουν δύο γεγονότα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την κατανόηση της πνευματικής ιστορίας της Ρωσίας.


Η πρώτη είναι η διασταύρωση των μονοπατιών της ζωής του γέροντα Βαρνάβα, μερικές φορές γεμάτη θλίψεις, αλλά πάντα φωτεινή, και θλιβερή, και δύσκολη διαδρομή του μεγάλου Ρώσου φιλοσόφου Βλαντιμίρ Σολόβιοφ. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Αρχιεπισκόπου (μετέπειτα Μητροπολίτη) Βολίν Αντώνιου, ο Βλαντιμίρ Σολοβίοφ ήταν πνευματικός γιος του Γέροντα Βαρνάβα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90, αλλά στη συνέχεια ο Γέροντας τον απομάκρυνε από τον εαυτό του. Ο λόγος για αυτό είναι άγνωστος, αλλά ο πρεσβύτερος, ο οποίος στα νιάτα του έλαβε την ευλογία «να υπηρετήσει με αγάπη την ανθρωπότητα που υποφέρει, δεν μπορούσε να διώξει έναν άνθρωπο που σίγουρα υπέφερε, έστω και χαμένος, χωρίς ένδειξη άνωθεν. Αυτό σημαίνει ότι για τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Σολόβιοφ, μια τέτοια απομάκρυνση θα μπορούσε να γίνει αποτελεσματικό διορθωτικό μέτρο... Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Αρχιεπισκόπου Αντώνιου, που τον γνώριζε, ο Βλαντιμίρ Σολοβίοφ απέφυγε να μιλήσει γι' αυτό.


Το δεύτερο σημαντικό γεγονός που πρέπει να αναφερθεί είναι η επίσκεψη του γέροντα από τον Νικόλαο Β'. Οι πληροφορίες για το γεγονός αυτό είναι αποσπασματικές και σύντομες. Έχει διατηρηθεί ένας θρύλος ότι ο Νικόλαος Β' επισκέφτηκε τον πατέρα Βαρνάβα γύρω στο 1905, λίγο πριν το θάνατο του γέροντα, τον επισκέφτηκε για να μιλήσει για το πιο σημαντικό πράγμα - για τη Ρωσία, το μέλλον της και ζήτησε συμβουλές από τον άνθρωπο του Θεού για καθοδήγηση. Είναι γνωστό ότι ο Γέροντας Βαρνάβας όχι μόνο επιβεβαίωσε την προφητεία που ήταν ήδη γνωστή στον κυρίαρχο για τη μοίρα που είχε μπροστά του, αλλά και τον ευλόγησε να δεχτεί αυτή τη μοίρα, ενισχύοντας μέσα του τη θέληση να σηκώσει τον σταυρό του όταν ο Κύριος ευχαρίστησε να τοποθετήσει αυτόν τον σταυρό. σε αυτόν.


Ο Γέροντας Βαρνάβας πέθανε το 1906, στις 17 Φεβρουαρίου, κατά τις ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής την Παρασκευή της πρώτης εβδομάδας, ανήμερα της μνήμης του Θεόδωρου Τήρωνα. Ο θάνατος του γέροντα φέρει την ίδια φωτεινή και μακάρια οικοδόμηση με ολόκληρη την αγία ζωή του. «Όπως ζεις, έτσι θα πεθάνεις», είπε ο μοναχός Αμβρόσιος της Όπτινα.


Η σύντομη βιογραφία του Γέροντα Βαρνάβα λέει ότι ο γέροντας, αφού εξομολόγησε μια από τις πολλές πνευματικές του κόρες στην οικιακή εκκλησία του γηροκομείου Sergiev Posad, μετέφερε ένα σταυρό στο βωμό και πέθανε. Παρέδωσε το πνεύμα του στο ιερό θυσιαστήριο, στους πρόποδες του Θρόνου Του.


Ο γέροντας πέθανε γονατιστός στην προσευχή, όπως ο μοναχός Σεραφείμ του Σάρωφ. Ο θάνατός του έγινε στο ιερό θυσιαστήριο, ενώπιον των ανθρώπων - και κρυφά από αυτούς. Έτσι, ολόκληρη η ζωή του γέροντα πέρασε μπροστά στους ανθρώπους (συνήθως δεχόταν τουλάχιστον 500 άτομα την ημέρα): ποτέ δεν απομονώθηκε, υπηρέτησε με αγάπη για την πάσχουσα ανθρωπότητα - «με λόγο και ψωμί», σύμφωνα με την οικοδόμηση του πρώτου του πατέρας, η νεότητα του μέντορα Σχημονάχου Γρηγορίου, κληρονομώντας την πορεία του Αγίου Θεοδώρου Τύρωνα. Την ημέρα της μνήμης αυτού του αγίου πήγε στον Κύριο και παρουσιάστηκε μπροστά Του.


Πιστεύουμε ότι και τώρα στέκεται μπροστά στον θρόνο του Υψίστου και μεσολαβεί για όσους καταφεύγουν στην προσευχή και τη μεσιτεία του.


Μετά τον θάνατο του γέροντα, ο εξομολόγος του, π. Ισίδωρος, έγινε ο εξομολόγος όλων των ιερομονάχων της μονής Γεθσημανή και του Τμήματος Σπηλαίων. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του πατέρα Pavel Florensky, ο πατέρας Βαρνάβας σεβόταν πολύ τον φίλο και συνεργάτη του πατέρα Ισίδωρο και μάλιστα τον αποκαλούσε «ο δεύτερο Σεραφείμ». Ο γέροντας θάφτηκε με ένα μεγάλο πλήθος αδελφών, πνευματικών παιδιών και των θαυμαστών του στην κάτω, υπόγεια εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, όχι μακριά από τη θαυματουργή εικόνα της Μητέρας του Θεού Chernigov. Λόγω της στεγανότητας, το σώμα του γέροντα έπρεπε να μεταφερθεί μέσω του βωμού. Στον τάφο του γέροντα υπάρχει μαύρη μαρμάρινη ταφόπλακα με την επιγραφή:


Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Γέροντας Βαρνάβας προέβλεψε μελλοντικούς διωγμούς για την πίστη σε πολλούς - άλλους κρυφά, άλλοι αρκετά ξεκάθαρα, και έδωσε άμεσες και ακριβείς οδηγίες για το πώς να ζήσουν στα είκοσι, τα τριάντα και τα επόμενα χρόνια. Ο Γέροντας Βαρνάβας προέβλεψε επίσης την επερχόμενη αναβίωση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την εν Χριστώ αγία ζωή: «Ο διωγμός κατά της πίστης θα αυξάνει συνεχώς, η πρωτόγνωρη θλίψη και το σκοτάδι θα σκεπάζουν τους πάντες και τα πάντα και οι εκκλησίες θα είναι κλειστές. Όταν όμως γίνει αφόρητο να αντέχεις, θα έρθει η απελευθέρωση. Και θα έρθει η ώρα της αυγής. Θα αρχίσουν να χτίζονται ξανά ναοί. Θα ξημερώσει πριν το τέλος».


skit-chernigovsky.ru 


ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.


Αναρτήθηκε από Ellinida στις 7:48 μ.μ.  

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου


Ετικέτες ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ